Társoldalunk:

A legmélyebb gödörből kapaszkodna vissza Liu Shaolin Sándor egykori párja

2018.11.19. 15:29

A háromszoros világbajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, Elise Christie közel kilenc hónap kihagyás után tért vissza a versenyzéshez a szezonnyitó calgary-i világkupafutamon. A brit sportoló a BBC-nek adott interjút élete talán legnehezebb időszakáról.

Kevés csalódottabb sportoló volt a februári phjongcshangi téli olimpia végén, mint Elise Christie. A brit olimpiai csapat egyik kirakatembereként, tízszere Európa- és háromszoros világbajnokként nem csak érem-, de kimondva aranyérem-esélyesként utazott el Dél-Koreába. Ehhez képest 500 méteren a döntőben, 1500 méteren pedig az elődöntőben bukott, míg 1000 méteren már az előfutamban kizárták. ráadásul a második bukás további kellemetlen hozadéka lett egy bokaszalag-szakadás, ami azt jelentette, hogy hónapokra kiesett a munkából. 

Rémálom a jégcsarnokban: Elise Christie-nek nem hoz szerencsét a téli olimpiaForrás: AFP/Mladen Antonov

Mindez ráadásul négy évvel a Szocsiban történtek után: a 2014-es oroszországi téli olimpián mindhárom számban diszkvalifikálták.

A bokám szörnyű állapotban volt, és mellette volt még egy csomó más sérülésem is az elmúlt évekből, mégis felmentem a jégre mindennap, miközben arra gondoltam, hogy azt sem tudom, mit csinálokmondta a BBC-nek a phjongcshangi felkészülés nehézségeiről. A sérülés után pedig biztos volt benne, hogy már soha nem fog rendbe jönni a bokája, így nem is nagyon tudta elképzelni, hogy nekiveselkedjen egy újabb négyéves ciklusnak.

"Iszonyú nehéz volt  ezt megélni. Szocsi után nem éreztem ilyet, de bármilyen nehéz is volt, be kellett látnom, hogy elveszítettem a motivációtam. Korábban még soha nem történt velem ilyen. Úgy éreztem, hogy gyűlölöm ezt az egészet, és semmilyen kiutat nem láttam.

A bajokat csak tetézte, hogy nem sokkal az olimpiai után szakítottak Liu Shaolin Sándorral.

Liu Shaolin Sándor és Elise Christie itt még egy párt alkottakForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

És, ha még ez sem lett volna elég, Nicky Gooch, aki tizenkét évig volt az edzője, ugyancsak elhagyta, de ennek sokkal prózaibb oka volt: Phjongcshang után a Brit Olimpiai Bizottság négy téli sportágtól, így a bobosoktól, a műkorcsolyázóktól, a kerekesszékes curlingesektől és a rövidpályás gyorskorcsolyázóktól is megvonta a támogatást, így nem tudták tovább fizetni a főállású edzőket.

"Teljesen egyedül éreztem magam, ami persze nem segített a talpra állásban. Az utolsó csepp a pohárban a szakítás volt, illetve az edzőm távozása. Mára azonban új kapcsolatokat építettem ki, sportpszichológushoz járok. Persze, kell a támogatás, de a siker leginkább azon múlik, hogy te, hogy döntesz, akarod-e vagy sem."

Christie-nek sokat segíttek azok a támogató levelek, illetve üzenetek, melyeket a közösségi oldalán kapott azoktól a gyerekektől, akik a példaképükként tekintettek rá.

Újra a jégen:

"Ez vitt előre nap mint nap, és most már újra ott tartok, hogy magamért tudok küzdeni. Újra élvezem a korcsolyázást, boldog vagyok és erősebb is, mint voltam. Szóval, azt hiszem, megérte."

Christie a vegyesváltóval – ez egy új program a világkupasorozatban, az úszókhoz hasonlóan két-két női és férfi versenyző alkotja a csapatokat, a táv peidg 2000 méter – tért vissza a jégre az idény első, Calgaryban rendezett világkupa-versenyén, ahol a csapat korelnökeként lehet a fiatalok vezére.

Ezek után pedig szinte természetes, hogy már a 2022-es pekingi téli olimpia a cél.