Társoldalunk:

Hosszú Katinka két olimpiai aranyérem értékét tempózta össze a világkupában

2018.11.19. 08:03

Szombaton Szingapúrban véget ért az úszók rövid pályás világkupa-sorozata, amelynek összetett versenyében Hosszú Katinka a második helyen végzett. A rengeteg munka és verseny kétségkívül meghozta a gyümölcsét.

A háromszoros olimpiai bajnok klasszist a tavalyi évhez hasonlóan idén is a svéd Sarah Sjöström győzte le (339 ponttal a 303-at gyűjtő Hosszú előtt), de Katinka teljesítményét így sem érheti szó, hiszen az első úgynevezett klasztert, azaz a kazanyi és dohai fordulót megnyerte, ahogy az utolsó klaszterben, vagyis Pekingben, Tokióban és Szingapúrban rendezett viadalokon is ő lett a legjobb, míg az eindhoveni és budapesti állomáson másodikként zárt. Az ezekért kapott bónuszokkal és az összetettben megszerzett második helyért járó 100 ezer dollárral összesen 254 200 dollárt, azaz mintegy 72 millió forintot gyűjtött össze, írja a Blikk.

Ezért a sok pénzért viszont úszni is kellett, és Katinka úszott is becsülettel: egyéniben és váltóban összesen 52 érmet szerzett az idei sorozatban, ezek közül 31 arany, 5 ezüst és 16 a bronz. Az idei vk-sorozat utolsó egyéni száma, a Katinka által megnyert 200 vegyes volt a magyar sztár 500. világkupadöntője, ezekben a finálékban 283 arany-, 78 ezüst- és 61 bronzérmet gyűjtött!

Katinka teljesítményét nemcsak edzője, Petrov Árpád méltatta, és nemcsak a szurkolók ismerik el, de legnagyobb riválisa, Sjöström is igen szépen nyilatkozott róla a szingapúri versenyen: 

  Katinka a legjobb a legjobbak között, a bajnokok bajnoka. Óriási eredmény megelőzni őt

– mondta a svéd bajnok. 

Az évnek azonban még nincs vége, az úszókra, köztük Hosszú Katinkára is vár még egy rövid pályás világbajnokság december 6-11. között a kínai Kvangcsuban, melyhez a nemzetközi szövetség (FINA) megduplázott pénzdíjakkal igyekszik kedvet csinálni a sportág legjobbjainak. Összesen kétmillió dollárt (566 millió forintot) osztanak szét az indulók között. A döntőbe jutás minimum 2000 dollárt (566 ezer forintot), az aranyérem 10 ezer dollárt (2,8 millió forintot), a világcsúcs pedig 15 ezer dollárt (4,2 millió Ft-ot) ér.