Társoldalunk:

Óriási zűrben a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség

2018.11.22. 11:48

Az insidethegames.biz információi szerint a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) számlavezető bankja már év elején megszüntette a szervezet számláját és kiüríttette széfjeit.

Az olimpiai sportokkal foglalkozó honlap szerda esti cikke szerint a lausanne-i székhelyű BCV bank, melynél hosszú ideig "őriztette" pénzét az AIBA, azután vizsgálta felül együttműködését a szövetséggel, hogy januárban Gafur Rahimovot bízták meg ideiglenesen az elnöki teendőkkel. A pénzintézet vezetősége végül úgy döntött, hogy hírneve megőrzése érdekében az AIBA számláit megszünteti, erről március 24-én írt levelet a bokszszövetségnek, melyet széfjeinek kiürítésére is megkért.Az insidethegames.biz további felvilágosítást sem a banktól, sem az AIBA-tól nem kapott, így hivatalosan nem lehet tudni, hogy melyik bankba kerültek át a szövetség számlái. Ugyanakkor a New York Times korábban arról írt, hogy egy szerb pénzintézet az új számlavezető.

Megkongatták az AIBA vészharangjátForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christophe Gateau

Rahimov személye nem csupán a bank számára jelentett problémát. Az üzbég sportvezetőt az Egyesült Államokban szervezett bűnözésben való részvétellel gyanúsítják, az amerikai pénzügyminisztérium megfogalmazása szerint, ő "Üzbegisztán vezető bűnözőinek egyike". A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábban nyomatékosan kérte az AIBA-t, hogy ne Rahimov irányítsa a szövetséget, őt pedig külön is megkereste, hogy ne jelöltesse magát az elnöki posztra. Mindezek ellenére november 3-án Rahimovot választotta meg elnökének az AIBA.