Klicsko kivenné az olimpiai rendezést az amatőr bokszolók kezéből

Boxing: Rio 2016 Olympic Games BOXING Brazil 2016 Rio Summer Olympics FIGHT MAN Male men
RIO DE JANEIRO, BRAZIL - AUGUST 20: Stevenson Shakur (Red) of USA fights Robeisy Ramirez (Blue) of Cuba in the Men’s Bantam 56kg Final Bout on Day 15 of the Rio 2016 Olympic Games at the Riocentro arena in Rio de Janeiro, Brazil on August 20, 2016. Stringer / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az amatőr ökölvívás 2020-as tokiói szerepével kapcsolatban ezúttal a korábbi profi világbajnok, Vlagyimir Klicsko állt elő egy új ötlettel, miszerint nem a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó-szövetségnek (AIBA), hanem a WBA nevű profi szervezetnek kellene megrendeznie az olimpia ökölvívó tornáját.

Az 1996-os atlantai olimpia szupernehézsúlyú bajnoka, majd profiként valamennyi rangos szervezet – így a WBA, az IBF, a WBO és az IBO – nehézsúlyú világbajnoka is szót kért az amatőr ökölvívás körül kialakult vitában. Az ukrán klasszis szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) meg kellene szakítania a kapcsolatait az AIBA-val, és helyettük a legnagyobb hivatásos szervezetre, a WBA-ra kellene bíznia az olimpia ökölvívó-tornájának megrendezését. Az egyes versenyeket ugyanis az adott sportág nemzetközi szövetsége rendezi az ötkarikás játékokon.

"Most először a létező legrosszabb is megtörténhet az ökölvívással – idézi Klicskót az olimpiai hírekre szakoszodott Insidethegames.biz oldal.

Vlagyimir Klicsko aggódik:

"Közös erőfeszítésekre van szükség, ha azt akarjuk, hogy tovább álmodhassanak azok a fiatalok, akik szeretnének részt venni a következő olimpián. Folyamatosan egyeztetek a nemzeti szövetségekkel, hogy folytassanak tárgyalásokat a WBA-val.

Klicsko elismeri, hogy példa nélküli lenne egy működő amatőr sportági világszövetség kezéből kivenni a rendezés jogát és átadni azt egy, a sportág profi ágát képviselő szervezetnek, de az ukrán attól tart, hogy az amatőr ökölvívás is beleléphet ugyanabba a folyóba, mint az atlétika, melyet alaposan megrázott az elmúlt évek számtalan doppingbotránya.

Ez a veszély egyelőre nem fenyeget, az viszont biztos, hogy a NOB végrehajtó tanácsának november 30. és december 1. közötti ülésén téma lesz az AIBA jelene és jövője. Különösen azok után, hogy a szervezet tagsága annak ellenére választotta meg egyértelmű fölénnyel Gafur Rahimovot elnöknek, hogy a NOB figyelmeztetett: ha a szervezett bűnözéssel is kapcsolatba hozott üzbéget választják meg, az súlyos következményekkel járhat a sportág olimpiai szereplésére nézve.

Válaszában az AIBA leszögezte, hogy az ökölvívás "még soha nem volt jobb kezekben, mint most", és, ahogy mindenki más, úgy ők is a legjobbat akarják az ökölvívásnak. A WBA pedig, ha annyira szeretne segíteni, akkor támogatóként álljon az AIBA azon kezdeményezései mögé, mellyel a sportág utánpótlását igyekeznek szélesíteni.