Legyőzhetetlen a sakkvilágbajnok

Magnus Carlsen
World chess champion Norway's Magnus Carlsen poses with the FIDE world chess championship trophy after beating challenger, US player Fabiano Caruana (not pictured) in the tie-break matches of the 2018 World Chess Championship in London on November 28, 2018. - Three-time defending chess champion Magnus Carlsen on Wednesday successfully defended his world title after demolishing US hopeful Fabiano Caruana in a winner-take-all finale. (Photo by Tolga AKMEN / AFP)
Vágólapra másolva!
A londoni sakkvilágbajnoki döntő Magnus Carlsen sikerével fejeződött be, a rapid rájátszásban 3-0-ra legyőzte kihívóját, Fabiano Caruanát. A norvég világelső a klasszikus játszmákban elért 6-6 után egy pillanatnyi esélyt sem adott az amerikai nagymesternek, összesítésben 9-6-ra nyert. Meggyőző játékkal sokadszor bizonyította klasszisát, immár négyszeres világbajnok.

Elmaradt a trónfosztás, a címvédő Magnus Carlsen sikerrel birkózott meg a világbajnoki döntő rapid rájátszásának fokozott tétjével. Hihetetlen bravúr, hogy pályafutása során játszott valamennyi tie-breakben győzni tudott. Fabiano Caruanától nagyobb ellenállást vártunk, de az első parti elvesztését nem tudta feldolgozni, a bástyavégjátékban óriásit hibázott. A párharcuk során Carlsen negyedszer is a Szvesnyikov-változatra voksolt, 28 lépésben elért győzelmével már kettőre növelte előnyét, a harmadik játszmában Caruana remit ígérő végjátékban próbálkozott szépíteni, Carlsen a címvédését jelentő harmadik győzelmét is megszerezte.

Magnus Carlsen a díjkiosztón tartott beszédében köszönetet mondott családjának, segítőinek a támogatásért, a rendezőknek a szervezésért, az újságíróknak a munkájukért, szurkolóinak a drukkolásukért.

A négyszeres világbajnok úgy ítélte meg, hogy helyes döntést hozott, amikor bízott a rájátszás sikerében, legfontosabb döntéseit maga hozza meg, s ezért tarthatja a kezében a világbajnoki trófeát.

A mérkőzés megmutatta, hogy egyenlő erők küzdelmében egyetlen partit is milyen nehéz megnyerni.

Magnus Carlsen megvédte sakkvilágbajnoki címét Forrás: AFP/Tolga Akmen

Magnus Carlsen pénteken ünnepli 28. születésnapját, aligha képzelhetett el magának szebb ajándékot, mint címe megvédését. Nehéz csatában győzte le a remekül felkészült Fabiano Caruanát. A döntő első partijában többször is nyerést szalasztott el, a nyolcadikban komoly bajban lehetett volna, ha az amerikai sakkozó folytatja a megkezdett akcióját. A játszmák után megtartott sajtótájékoztatón érezhető volt elégedetlensége saját játékával szemben, Caruana volt a nyugodtabb.

A tie-break során Carlsen hihetetlenül stabil volt, pontosan tudta, hogy mit akar, gyorsasága, a lépésjelöltek közül a sikeres választás volt újabb diadalának kulcsa.

A norvég sakkozó 2013-ban az indiai viswanathan Anandot szülővárosában, Csennajban 6,5-3,5-re győzte le és hódította el a világbajnoki címet. Megbirkózott az esélyesség terhével. Fiatal életkora, a páros mérkőzések terén rutintalansága, Anand közismert remek megnyitási repertoárja a 22 esztendős Carlsent óvatosságra intette. A párharcot bevezető négy döntetlen után Magnus az ötödik és a hatodik partikban megcsillogtatta oly sokszor megcsodált technikáját, míg Anand két tarthatónak ítélt végjátékban is hibázott. Magnus Carlsen a modern sakkozás egyik legnagyobb egyéniségét győzte le, és lett a sakktörténelem második legfiatalabb világbajnokaként ünnepelték, csak Garri Kaszparov előzte meg őt pár hónappal.

Egy év múlva Szocsiban is Viswanathan Ananddal kellett megküzdenie, aki a világbajnok-jelölti verseny megnyerésével lett kihívója. A döntőjük jóval kiegyensúlyozottabb küzdelmet hozott, mint az egy évvel korábbi összecsapásuk. Magnus Carlsen szerzett vezetést, Viswanathan Anand azonnal egyenlített. A döntő kritikus partijának a hatodik bizonyult, amikor Anand óriási esélyt szalasztott el, kiskombinációval nyerőesélyhez juthatott volna. Az elszalasztott lehetőség, az elvesztett parti döntően befolyásolta a páros mérkőzés végső kimenetelét. A 44 éves Viswanathan Anand megnyitási felkészültségben felülmúlta Magnus Carlsent, aki azonban a sakktábla mellett többször is higgadtságát megőrizve sikerrel birkózott meg a feladattal, 6,5-4,5-re nyert.

A kihívó Fabiano Caruana (j) alaposan megnehezítette a címvédő Magnus Carlsen dolgát, de legyőznie nem sikerült a bajnokot Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Két éve New Yorkban nehéz csatában győzte le a párharc előtt sokak által esélytelennek tartott Szergej Karjakint. A címvédő többször is nyerést hagyott ki a harmadik partiban, a kihívó az ötödikben hibázott. Hét döntetlent követően Magnus Carlsen túlzott kockázatokat vállalt, vereségével nehéz helyzetbe navigálta magát. Karjakin a tízedik párbajban nagy esélyt szalasztott el, remizhetett volna, sokáig kísérteni fogja a nagy kihagyás. Az egyenlítés után Magnus Carlsen már nem kockáztatott, két remi után magabiztosan várta a rapid rájátszást, 26. születésnapján dominált, gyorsabban hozta meg döntéseit. Megérdemelt győzelmet aratott a nehéz pozícióit hihetetlen elszántsággal védő Szergej Karjakinnal szemben.