Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) keddi, monacói tanácsülésén született döntése értelmében 2023-ban Budapest rendezi a világ egyik legnagyobb sporteseményének számító atlétikai világbajnokságot. A döntés kapcsán itt vannak a főszereplők első gondalatai a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjának hírleveléből.

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke örömét fejezte ki, hogy az 1960-as és '80-as évek sikerei után az atlétika reneszánsza következhet. „A győztes pályázat elismerése az elmúlt évtizedek hazai atlétikai sikereinek. A világbajnokság a 2012-ben megkezdett szakmai stratégiai programoknak újabb lendületet adhat, aminek eredményeképpen még több fiatal ismerkedhet meg a sportok királynőjével” – tette hozzá Gyulai.

Gyulai Miklós szerint a döntés új lendületet adhat a magyar atlétikának Forrás: MTI/Földi Imre

Deutsch Péter, a pályázati bizottság elnöke a magyar atlétika történelmi sikere kapcsán elmondta, hogy ezúton is szeretné megköszönni mindazoknak, akik az elmúlt másfél évben a pályázat lehetőségét megteremtették, támogatták, és aktívan részt vettek annak sikerében.

Fürjes Balázs államtitkár, a nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztos elmondta:

2023. augusztus végén csapatokkal együtt közel nyolcezer akkreditált személy, valamint több tízezer szurkoló érkezik a magyar fővárosba, akik összességében ötszázezer vendégéjszakát töltenek a fővárosunkban. A világbajnokság munkahelyeket teremt, több tízmilliárd forintnyi közvetlen és közvetett bevételt jelentenek a magyar gazdaságnak, a magyar embereknek, és lendületet ad Dél-Pest, Észak-Csepel városfejlesztéseinek” – fogalmazott Fürjes Balázs.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes elmondta: „Az előző, londoni vb tapasztalatai alapján

televízión több mint egymilliárdan is láthatják a magyar főváros legszebb arcát,

ami jelentősen fellendíti a magyar turizmust, vendéglátást nemcsak az esemény kilenc napjára, de az azt követő években, évtizedekben is” – fogalmazott a főpolgármester-helyettes.

Az IAAF elnöke, Lord Sebastian Coe a döntés után sajtótájékoztatón beszélt az indoklásról:

"Azért választottuk Budapestet, mert olyan helyet kerestünk, ahol megfelelő a környezet, a körülmények, ahol úgy érezzük, szívesen látnak egy ilyen eseményt. Ahol van érdeklődés és piac, és ahol olyan eseményt rendezhetnek meg, ami segíti az atlétika fejlődését, eljut olyan emberekhez, akikhez korábban nem, és a fiatalokat is közelebb hozza a sporthoz."