Társoldalunk:

Csődbe vitték a zaklatási ügyek az amerikai tornaszövetséget

2018.12.06. 11:25

Csődeljárást kért maga ellen az Egyesült Államok Torna Szövetsége (USAG) a tavaly kirobbant szexuális zaklatási botrány következményeként.

Az USAG illetékese szerdán közölte, a csődeljárás a legbiztosabb módja annak, hogy Lawrence G. Nassar csapatorvos áldozatainak a lehető leggyorsabban ki tudják fizetni a polgári perekben megítélt pénzösszegeket.

"Tartozunk annyival nekik, hogy lezárjuk ezt az ügyet, mert az ő bátorságuknak köszönhetően lett a sportágunk erősebb és biztonságosabb" – közölte Kathryn Carson elnökségi tag.

A világ egyik legeredményesebb válogatottjának felkészülését sötét árnyékok takartákForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Edith Geuppert

Januárban a szövetség összes igazgatója lemondott a sportágat megrázó zaklatási botrány miatt. Nassar, az amerikai tornászválogatott korábbi orvosa akkor 175 évet, azaz gyakorlatilag életfogytig tartó börtönbüntetést kapott, mivel 1998 és 2015 között 265 tinédzsert, illetve fiatal nőt, olimpiai érmeseket molesztált. Köztük volt Simone Biles négyszeres olimpiai bajnok is.

Az áldozatok közül sokan az USAG felelősségét is felvetették az ügyben, miután szerintük a szervezet nem tett meg minden tőle telhetőt a panaszok kivizsgálására, illetve a visszaélések megakadályozására. A szövetség ellen példás szigorral lépett fel az amerikai sportvezetés, miután az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága felfüggesztette a szervezet tagságát, valamint megvonta tőle a sportág irányításának jogát is.