Polgár Judit a Nemzetközi Sakkszövetség tiszteletbeli alelnöke lett

people game Horizontal
Hungarian chess Olympic winner Judit Polgar answers AFP's questions during an interview with her father, the Hungarian chess teacher and educational psychologist Laszlo Polgar (Unseen) in the Urania Film Theater in Budapest, Hungary, on May 14, 2017 after a premiere of a documentary film about Polgar's family. - Laszlo Polgar is the father of the famous chess players, Polgar's sisters, Zsuzsa, Zsofia, and Judit, whom he raised to be one of the best women chess players in the world. (Photo by PETER KOHALMI / AFP) / TO GO WITH AFP STORY by PETER MURPHY
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnökének javaslatára a szervezet tiszteletbeli alelnökévé választották Polgár Juditot.

A nemzetközi nagymester feladatai a sakk világszerte történő fejlesztéséhez kapcsolódnak majd: a játék iskolai népszerűsítésétől kezdve a versenyszervezés korszerűsítéséig – olvasható a FIDE honlapján.

"Világszínvonalú versenyzőként és eseményszervezőként egyaránt hatalmas tapasztalata van, a játék népszerűsítéséért tett erőfeszítései pedig lenyűgözőek.

– nyilatkozott Arkagyij Dvorkovics, aki októberben több mint húsz év után váltotta Kirszan Iljumzsinovot a FIDE elnöki posztján.

A kétszeres sakkolimpiai bajnok Polgár Judit mellett a FIDE vezetőségének új tagjai között olyan világszerte ismert nagymesterek és versenyszervezők is találhatók, mint Nigel Short, Viorel Bologan és Emil Szutovszkij.

"Nagyon várom, hogy Arkagyijjal és kiváló csapatával közösen dolgozzak a sakk minél szélesebb körben való elterjesztésén – fogalmazott Polgár Judit. – Biztos vagyok benne, hogy a FIDE az elkövetkező években még nagyobb figyelmet fordít majd a professzionális versenyzők, a versenyszervezők, és a sok millió sakkszerető játékos támogatására.

és hogy még többet tegyek az esélyegyenlőségért a nemek, a szociális és gazdasági helyzetbeli, illetve az életkor adta különbségek tekintetében."

Hozzátette: a sakknak meg kell erősítenie különleges helyét a 21. században, új területeket kell meghódítania, és tovább kell növelnie rajongóinak körét.

A minden idők legjobb női sakkozójaként számon tartott Polgár Judit 2735 Élő-ponttal az abszolút világranglista nyolcadik helyét foglalta el 2005-ben. Az aktív versenyzéstől való 2014-es visszavonulása óta Polgár Judit a sakk oktatási lehetőségeire és a játék népszerűsítésére koncentrál.

Az általa életre hívott Világsakkfesztiválhoz 2018-ig 46 országból több mint 300 helyszín csatlakozott.

Szintén Polgár Judit nevéhez köthető a Sakkpalota elnevezésű program, amely Magyarország mellett már Kínában is része az oktatásnak. Sakkjátszótér címmel népszerű gyermekkönyv-sorozatot is indított, amelyet számos nyelvre lefordítottak.