Társoldalunk:

Milliárdos versenysorozattal békítené Hosszú Katinkáékat a FINA

2018.12.13. 17:19

Új, három állomásból álló meghívásos elit úszósorozatot indít jövőre a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA.

A szervezet vezető testületének csütörtöki, Hangcsouban hozott döntése szerint a március és május között sorra kerülő sorozat összdíjazása 3,9 millió dollár (kb. 1,1 milliárd forint) lesz. A egyes állomásokon péntektől vasárnapig zajlanak majd a küzdelmek 50 méteres medencében. A program szűkített lesz, ugyanis úszásnemenként 50, 100 és 200 méteres számokat, illetve a 400 méter gyors és 200 méter vegyes küzdelmeit rendezik meg, valamint viadalonként négy váltóverseny lesz műsoron. Minden számban csak döntőkre kerül sor, futamonként négy indulóval. 

A FINA döntését is tekintheti egy újabb győzelemnek Hosszú KatinkaForrás: Imaginechina/Cai fuliang - Imaginechina/Cai Fuliang

Az eseménysorozatra a számok aktuális világ- és olimpiai bajnokai, világcsúcstartói és világranglista-vezetői kapnak majd meghívást. Az úszókat 24 fős (12 férfi, 12 nő) csapatokba osztják majd. Minden meghívott úszó részesül a pénzdíjból, ezenkívül utazással együtt teljes ellátást kapnak.

Az összdíjazásból az egyéni versenyek alapján 2,436 millió dollárt, a váltók között pedig 648 ezer dollárt osztanak ki. A fennmaradó 840 ezer dollárból a csapatok részesülnek.

A FINA döntése feltehetően annak szól, hogy több klasszis - köztük Hosszú Katinka, valamint az egyaránt amerikai Michael Andrew és Tom Shields - is beperelte a szervezetet, miután az megtiltotta, hogy részt vegyenek az Olasz Úszószövetség torinói, ugyancsak meghívásos és magas pénzdíjakkal kecsegtető versenyén. A mostani lépést így tekinthetjük a békülési szándék jelének.