Vágólapra másolva!
Ahogy arról már beszámoltunk, Hosszú Katinka lett az év női úszója a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetségnél (FINA). Azonban a háromszoros olimpiai bajnok nem egyedül képviselte a magyar színeket az év legjobbjai között.

Hosszú Katinka mellett ugyanis, szinte magától értetődően edzője, Petrov Árpád is a díjazottak között volt, mint a legjobb edző a női úszók mezőnyében.

„Nagyon őszintén mondom, hogy úgy gondolom: ezt a díjat nem én kaptam – ez minden magyar úszóedző elismerése. Lehet, hogy valaki csak egész fiatalokkal foglalkozik, vagy éveken át nem kap a keze közé egy istenáldotta tehetséget, de felnevel másik hármat, akik dicséretesen szerepelnek a hazai bajnokságban, nekik ugyanúgy jár ez az elismerés, mint nekem, akinek megadatott, hogy tizenvalahány hete foglalkozhat a világ legjobbjával. Én itt vagyok, a többiek a szállodában, mindenki más otthon teszi a dolgát, de egyvalami összeköt minket: ez a címer itt, a pólón. Mi mindannyian a magyar úszósportért dolgozunk – ma este nem engem, hanem minket ünnepeltek ezen a gálán" – mondta el a szakember a Magyar Úszó Szövetség munkatársának.

Ugyancsak az év legjobbja lett a férfi vízilabda-válogatott, amelyik a barcelonai Európa-bajnokságon ugyan csak a nyolcadik helyen zárt, de az az európai szövetség (LEN) eseménye, míg a FINA zászlaja alatt zajló Világliga szuperdöntőjében csak a döntőben szenvedett vereséget ötméteresekkel Montenegrótól, a Világkupát pedig megnyerte, az elődöntőben - 2004 óta először - legyőzve Szerbia csapatát.

Mi sem természetesebb ezek után, hogy a válogatott szövetségi kapitánya, Märcz Tamás is bezsebelhette a megérdemelt elismerést.

A Märcz Tamás vezette férfi vízilabda-válogatott két éremmel érdemelte ki, hogy a legjobb lehessen Forrás: Madar Dávid/MVLSZ

"Ez egy különleges díj egy különleges év után. Második helyen végeztünk a Világligában, és 19 év után újra megnyertük a Világkupát. Nagyon akartuk ezt a címet. Ha előre tekintünk, kijelenthetjük, hogy nagy terveink vannak a (2020-as tokiói) olimpián. A legutóbbi világbajnokságon éppen Budapesten kaptunk ki a döntőben, de Kvangdzsuban (a jövő évi vizes világbajnokság helyszínén - a szerk.) nagyon is motiváltak leszünk. A mezőny nagyon erős lesz, de bízunk egy jó eredményben" – mondta el a magyar kapitány.