Nem lesz több végtelen meccs az Australian Openen

tennis Horizontal
The score board shows the final score after South Africa's Kevin Anderson won against US player John Isner during the final set tie-break of their men's singles semi-final match on the eleventh day of the 2018 Wimbledon Championships at The All England Lawn Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on July 13, 2018. - Anderson won the match 7-6, 6-7, 6-7, 6-4, 26-24. (Photo by Glyn KIRK / POOL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Vágólapra másolva!
A szervezők közlése szerint, januártól változnak az Australian Open szabályai, és először a torna történetében 6-6-os állás után a döntő játszmákat is rövidítésben fogják eldönteni.

Az év első Grand Slam tornájának rendezői számára az idei kiírás elődöntőjében vivott Kevin Anderson–John Isner mérkőzés adta meg a végső lökést a szabálymódosítás felé. A döntő játszma ugyanis több mint három órás küzdelem után ért véget, de a végül 26-24-re nyerő dél-afrikai Anderson is azt mondta a mérkőzés után, hogy "át kellene gondolni a szabályokat" – írja a BBC.

Ilyen táblát nem fognak többé látni Melbourne-ben Forrás: AFP/Glyn Kirk

A jelenlegi és korábbi játékosokkal, tévékkel, kommentátorokkal és a sportág más szereplőivel folytatott egyeztetések után ezért is döntött úgy a melbourne-i torna szervezőbizottsága, hogy 2019-től, amennyiben az utolsó játszma 6-6-ra áll, rövidításben (tie-break) fogják eldönteni a továbbjutás kérdését. A többi játszma (férfiaknál az első négy, nőknél az első kettő) esetében ismert, legalább hét nyert pontig, de mindenképpen két labdás különbségig tartó rövidítéssel ellentétben, a döntő játszmát az a teniszező nyeri, aki előbb eléri a tíz pontot. A hosszított rövidítéssel a szervezők a csak adogatásaikra építő játékosok előnyét próbálják lefaragni.

"Hiszünk benne, hogy ez a legjobb megoldás úgy a játékosoknak, mint világszerte a szurkolóknak" – mondta Craig Tiley, a torna igazgatója.

Az új szabály a selejtezőktől kezdve valamennyi számban – női és férfi egyes, illetve páros, vegyes páros és a kerekes székes küzdelmek – érvényben lesz.

A többi Grand Slam-torna közül a US Openen már idén bevezették a 7 pontig tartó döntő játszmabeli rövidítést. A hagyományaira roppantul vigyázó Wimbledonban is beadták a derekukat, igaz, ott nem 6-6, hanem 12-12 után következik a hetedik nyert pontig tartó rövidítés, míg a párizsi Roland Garroson egyelőre úgy gondolják, hogy a hagyományos meccsformátum is megfelel, azaz náluk minden marad a régiben.

A leghosszabb meccs rekordjátt egyébként Isner és a francia Nicolas Mahut tartja, akik 2010-ben Wimbledonban 11 óra és 5 percen keresztül - három napig - küzdöttek egymással, és ebből csak a mindent eldöntő ötödik, 70:68-as végeredménnyel zárult játszma 8 óra 11 percig tartott.