Újabb botrány: hat év után bukott meg az olimpiai bajnok

148073237 Horizontal
The gold medal of Ukraine's Oleksiy Torokhtiy is pictured on the podium of the men's 105kg group A weightlifting event of the London 2012 Olympic Games at The Excel Centre in London on August 6, 2012. AFP PHOTO / YURI CORTEZ (Photo by YURI CORTEZ / AFP)
Vágólapra másolva!
A hat évvel ezelőtti, londoni olimpián a súlyemelők férfi 105 kilós kategóriájában aranyérmet szerző urkán Olekszij Torohtyij is megbukott a doppingvizsgálaton. Az IWF a londoni minták újraellenőrzése során további olyan versenyzőkre bukkant, akik tiltott szerekkel éltek és szereztek érmet.

Ez a botrány a lehető legrosszabbkor jött az Aján Tamás vezette Nemzetközi Súlyemelő Szövetségnek, mert

a sportág éppen az olimpiai létéért küzd.

A súlyemelés 2020-ban biztosan ott lehet a tokiói olimpia műsorán, de a 2024-es párizsi játékokra egyelőre ideiglenes státuszt kapott.

Az ukrán Olekszij Torohtyij a londoni olimpia dobogóján. Hat évvel később bukott meg Forrás: AFP/Yuri Cortez

A most kirobbant újabb - sokadik - botrány egy olimpiai bajnokot és egy olimpiai bronzérmest is elsodort. A férfi 105 kg-ban győztes ukrán Olekszij Torohtyij mellett az azeri Valentin Hrisztov (férfi 56 kg) is megbukott. Az azeri a legkönnyebb férfiak között bronzérmet nyert. Hrisztovról három évvel ezelőtt kiderült, hogy a houstoni világbajnokságot megelőzően is doppingszert használt.

Összesen öt emelő bukott meg most. A listát az IWF tette közzé.

  • Az örmény Meline Daluszjan
  • Az azeri Valentin Hrisztov
  • A fehérorosz Mikalaj Novikou
  • Az ukrán Olekszij Torohtyij
  • Az üzbég Ruszlan Nurudinov

A dolog érdekessége, hogy valamennyien a dehidroklorometil-tesztoszteront használták, de Daluszjan és Novikov még bekapott egy kis Stanozololt is.

Továbbá:

Ruszlan Nurudinov a 2016-os riói olimpián aranyérmet nyert a 105 kilósok között.

Úgy, hogy a londoni vétsége miatt ott nem is versenyezhetett volna. Nagy kérdés, hogy mi lesz ennek az aranyéremnek a sorsa.

Az üzbég Ruszlan Nurudinov a 2016-os riói olimpia győztese volt. Papíron legalábbis, mert 2012-ben doppingolt Londonban, így Rióban ott sem lehetett volna Forrás: AFP/Goh Chai Hin

Az IWF listáján szereplő valamennyi versenyző indulási jogát azonnal felfüggesztik. A botrány azonban alapjaiban rázza meg ismét a sokat szenvedő sportágat.