Vágólapra másolva!
Liu Shaolin Sándor arany-, öccse, Liu Shaoang pedig ezüstérmet nyert 1500 méteren a hollandiai Dordrechtben zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság szombati napján. Az 500 méteres táv fináléjában megfordították a végeredményt, Liu Shaoang ért célba elsőként, míg Liu Shaolin Sándor lett az ezüstérmes. 

A magyarok közül elsőként Bácskai Sára Luca szállt jégre, aki pénteken az 1500 méteres távon a világ- és Európa-bajnok brit Elise Christie és a francia Veronique Pierron mögött a még továbbjutást érő harmadik helyen jutott tovább a selejtezőből. A 19 éves versenyző rosszul kapta el a rajtot, ráadásul az orosz Ekaterina Konstantinova is kisodorta egy kanyarban, így esélye sem volt a továbbjutásra. A táv felénél Bácskai rákapcsolt, és feljött a negyedik helyre. Az elődöntőt végül Elise Christie nyerte, míg Bácskai a negyedik helyen zárt, és bekerült a B-döntőbe.

A 19 éves Bácskai Sára Lucának nem volt szerencséje az elődöntőben Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian Kahnert

Jászapáti Petra - aki pénteken másodikként kvalifikálta magát az elődöntőbe – remekül kezdte az 1500 méteres elődöntőjét, hamar az élre állt. Hét kör elteltével azonban a magyar versenyző visszacsúszott a negyedik helyre. A hajárban Jászapáti mindent feltett egy lapra, külső íven próbált előzni, hogy megkaparintsa az első két döntőt érő hely valamelyikét, de végül maradt a negyedik, így ő is a B-döntőbe jutott.

A női kisdöntőben Jászapáti Petra és Bácskai Sára Luca próbálta irányítani a futamot, a táv második felében előbbi korcsolyázott az élen, utóbbi közvetlenül mögötte.

A hajrában az orosz Jekatyerina Jefremenkova és a hazai szurkolók biztatását élvező holland Yara van Kerkhof próbálta megtörni a magyar hegemóniát, s előbbi annak ellenére az első helyig küzdötte magát, hogy a tavaly ebben a számban bronzérmes Bácskai bezárt elé, amikor előzni próbált. Végül Jászapáti másodikként, Bácskai negyedikként ért célba, de videózás után a futamgyőztes Jefremenkovát és Bácskait is kizárták, így a 20 éves szegedi versenyző lett a kisdöntő győztese, egyúttal az 1500 méter nyolcadik helyezettje. Bácskai összesítésben 14., míg a pénteki selejtezőben búcsúzott, mindössze 16 esztendős Somogyi Barbara 29. lett.

Liu Shaoang magabiztos győzelmet aratott az 1500 méteres elődöntőben Forrás: AFP/Roberto Schmidt

A férfiak 1500 méteres távú elődöntőjében Liu Shaolin Sándor és testvére, Liu Shaoang egy futamba kerültek. A rajt után Liu Shaoang korcsolyázott az élen, őt testvére Liu Shaolin Sándor követte. Féltávnál Daan Breeuwsma beférkőzött a két magyar versenyző közé, azonban Liu Shaolin Sándor visszaelőzte, és onnantól már maga mögött tartotta a hollandot, és védte az élen haladó testvérét, így mindketten bejutottak a fináléba.

Liu Shaolin Sándor, miután aranyérmet nyert másodikként célba érő öccse, Liu Shaoang előtt Forrás: MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink

A férfi finálé szinte ismétlése volt a magyar érdekeltségű elődöntőnek. A Liu fivérek folyamatosan az első három hely valamelyikén korcsolyáztak, ezúttal az izraeli Vladislav Bykanov próbált rendre közéjük ékelődni, vagy éppen az élre törni, de a két magyar mindig azonnal reagált, s valamelyikük visszavette a vezetést. Alig több mint öt kör volt hátra, amikor Liu Shaolin állt az első helyre, rögtön ezután öccse is megelőzte Bykanovot, s innentől erős tempót diktálva nem adtak lehetőséget az előzésre. Így csupán a bronzéremért folyt a küzdelem mögöttük, ezt végül az orosz Szemjon Jelisztratov szerezte meg.

„Kemény futam volt, a végén már az életemért küzdöttem.

Nagyon rég versenyeztem ilyen fáradtam. Eddig bejött a papírforma, remélem ötszáz méteren Ádónak (Liu Shaoangnak – a szerk.) sikerül behúznia az aranyérmet.

– értékelt a futam után a kétszeres Eb-győztes Liu Shaolin Sándor.

Az 500 méteres negyeddöntőben Liu Shaolin Sándor a rajt után a második helyre szorult a belga Desmet mögé, de egy kör után simán visszaelőzte, így gond nélkül bejutott az elődöntőbe. Testvére, a 20 éves Liu Shaoang már a rajt után az élre állt, és papírforma győzelmet aratott, így ezen a távon is elődöntőzhetett testvérével.

A brit brit Elise Christie lenyúlta Liu Shaolin Sándor védjegyét Forrás: AFP/Roberto Schmidt

A női fináléban a hazai közönség kedvence, az 1000 méteren olimpiai bajnok Suzanne Schulting győzött a világ- és Európa-bajnok brit Elise Christie-t és a háromszoros kontinensbajnok orosz Szofija Proszvirnovát megelőzve.

Liu Shaolin korábbi barátnője, Christie a futam előtti bemutatásnál a magyar klasszis védjegyévé vált mozdulatsort mutatta be, azaz végigsimította a szemöldökét, majd ezt követően a hüvelykujját lefelé tartva jelezte neheztelését.

A nők negyeddöntőjében Bácskai Sára Luca nem tudta borítani a papírformát. A legrosszabb, ötös pozícióból rajtolt, ami önmagában nem túl bíztató a legrövidebb távon. Végül csak brit riválisát tudta megelőzni, azaz negyedikként ért célba, ez pedig a búcsút jelentette számára. Jászapáti Petra viszont óriási bravúrt mutatott be abban a futamban, melyben az 1500 méteren aranyérmes, egyúttal 1000 méteren olimpiai bajnok Suzanne Schulting és a világ- és Európa-bajnok brit Elise Christie szerepelt. A 20 éves szegedi versenyző a negyedik pozícióból rajtolt, azaz mindenképpen előznie kellett, hogy továbbjutó helyre kerüljön, s ezt egy nagyszerű manőverrel, belső ívre kerülve tette meg Christie-vel szemben, aki így csupán harmadik lett és kiesett.

Jászapáti Petra elképesztőt ment 500 méteren Forrás: AFP/Mladen Antonov

Jászapáti az elődöntőben is közel állt a bravúrhoz, de ott két ezred miatt lecsúszott a fináléról. A legrosszabb, ötös pozícióból rajtolva előbb német, majd egyik holland riválisát előzte meg, aztán ledolgozta hátrányát a második helyen korcsolyázó Martina Valcepinával szemben, aki ráadásul megbotlott az utolsó kanyar kijáratánál, így ütemet vesztett, ami esélyt kínált a magyar versenyzőnek, hogy kívül kigyorsítva megelőzze, de a célfotó az olasz címvédőnek kedvezett.

A legrövidebb táv negyeddöntőjében Liu Shaolin az első pozícióból rajtolt, de a belga Stijn Desmet vette be elsőként az első kanyart, viszont az 1500 méter bajnoka hamar visszaelőzte, s onnantól nem adott esélyt riválisainak. Az 1500-on ezüstérmes öccse, Liu Shaoang ennél is magabiztosabban lett első futamában, ő rajt-cél győzelmet aratott. A testvérpár a két legjobb idővel lett elődöntős, s a legjobb tíz között sem kellett izgulnia a lelátókon lévő maroknyi magyar szurkolónak, az MTK-s gyorskorcsolyázók ugyanis egyformán megnyerték a futamukat.

A Liu testvérek esélyt sem adtak a mezőnynek Dordrechtben Forrás: MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink

A férfi fináléban a 20 éves Liu Shaoang az első, míg 23 esztendős bátyja a harmadik pozícióból indulhatott. Az első rajtnál előbbi kiugrott, másodjára pedig nagy csatát vívott Pavel Szitnyikovval, de végül megtartotta éllovas pozícióját az első kanyarban, sőt az orosz riválist Liu Shaolin is megelőzte. Liu Shaoang győzelmét innentől semmi sem veszélyeztette, de testvérének alaposan meg kellett küzdenie az ezüstért, ugyanis egy ízben Szitnyikov egy pillanatra visszaelőzte, de a kanyar-kijáratnál kisodródott, így végül Liu Shaolin is meg tudta őrizni második helyét.

- összegzett a tőle megszokott tömörséggel Liu Shaoang.

A fiatalabbik Liu fivér korábban öt ezüst- és egy bronzérmet nyert a kontinensviadalokon.

A második arannyal biztossá vált, hogy ez lesz minden idők legjobb magyar Eb-szereplése, az eddigi csúcsot a 2017-es, torinói viadal jelentette egy arany- és öt ezüstéremmel, míg Dordrechtben már két-két arany és ezüst a termés.

Jászapáti Petra a nők kisdöntőjében második lett, így összességében hatodikként zárt a legrövidebb távon.

Vasárnap 12.25-től az 1000 méterrel, a stafétákkal és az egyéni szuperdöntővel zárul az Eb.