Társoldalunk:

A FINA-nak nem célja, hogy megbüntesse Hosszú Katinkáékat

2019.01.15. 15:14

A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) elismeri, hogy az úszók szabadon dönthetnek arról, milyen versenyen indulnak, ugyanakkor az egyes viadalokon elért eredményeket, rekordokat csak együttműködés, előzetes engedélyezés esetén ismeri el.

A FINA a nemzeti szövetségek képviselőivel kedden vitatta meg az érvényben lévő szabályokat, illetve azok értelmezését. A lausanne-i egyeztetésbe a távolmaradók videokonferencián kapcsolódhattak be.

A szövetség elnöke szerint a FINA-nak továbbra is az egyes vizes sportágak fejlesztése, valamint a sportolók támogatása és érdekeinek szem előtt tartása marad a fő törekvése. Julio C. Maglione hozzátette: a FINA a szabályai szerint jár el, ezek értelmezésére, tisztázására azonban jó lehetőség nyílt a keddi megbeszélésen.

Hosszú Katinka is szeretett volna részt venni azon a torinói versenyen, ami miatt a FINA eltiltással fenyegetőzöttForrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

A FINA - amint az a közleményéből kiderül - elismeri, hogy az úszók akár független szervezők versenyein is elindulhatnak, ugyanakkor jelzi: ha a rendezők azt szeretnék, hogy a nemzetközi szövetség az elért eredményeket és rekordokat hivatalosan elismerje, együtt kell működni vele vagy az előzetes jóváhagyását kell kérni, vagy ugyanezt kell tenni egy "releváns tagszövetségnél".
Francois Carrard, a FINA jogi szakértője, aki maga is jelen volt az egyeztetésen, többek között azt mondta, nem célja a FINA-nak, hogy a versenyzőket megbüntesse, de ha a nemzetközi szövetség szabályait nem tartják be, az elért eredményeket nem ismerik el.Tavaly novemberben az Olasz Úszó Szövetség kénytelen volt lemondani a Torinóba tervezett versenyét, mert az nem felelt volna meg a FINA szabályzatának. A visszakozást megelőzően a nemzetközi szövetség eltiltással fenyegette azokat a sportolókat, akik részt vesznek a december 20-ra és 21-re tervezett eseményen.
Erre reagálva december elején Hosszú Katinka két amerikai úszótársával közösen beperelte a FINA-t. A háromszoros olimpiai bajnok, valamint Andrew Michael és Tom Shields két kaliforniai ügyvédi irodán keresztül adta be keresetét, amiért szerintük a nemzetközi szövetség megsértette az amerikai trösztellenes szabályokat.
Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója a keddi tanácskozás végén bemutatta a szövetség idei új elitsorozatát, melynek elindítását a résztvevők - a közlemény szerint - üdvözölték, kiemelve, hogy ezzel a sztárúszóknak több lehetőségük lesz magas szinten versenyezni.