Társoldalunk:

A Liu testvérek már tudják, mikor durran Usain Bolt pezsgője

2019.01.15. 17:59

Történelmi szerepléssel zárta a hollandiai Dordrechtben rendezett rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságot a magyar válogatott: négy arany-, négy ezüst- és egy bronzérmet gyűjtött, amellyel az éremtáblázat első helyén végzett. A sikerből a várakozásoknak megfelelően a két Liu-testvér vette ki leginkább a részét, Shaolin Sándor ráadásul a kontinensviadal legeredményesebb versenyzője lett három arannyal és két ezüsttel. A csapat hétfőn tért vissza Budapestre, kedden pedig már sajtónyilvános edzést tartott a Gyakorló Jégpályán, ahol az Origo is jelen volt. 

Bánhidi Ákos csapatmenedzser mestermunkaként jellemezte azt, ahogy a Liu fivérek folyamatosan egymást támogatva versenyeztek az Európa-bajnokságon. Ahogyan fogalmazott: vannak olyan versenyzők, akik tudják érvényesíteni a dominanciájukat, ezt láthattuk tőlük az 500 és az 1500-as döntőben is, ahol egyikük tálcán kínálta az aranyat a másiknak, miközben megvédte a maga ezüstjét, majd ugyanezt láthattuk fordítva".

A magyar gyorskorcsolya-válogatott hazatért a történelmi Európa-bajnokságról, és sajtónyílvános edzést tartott a Gyakorló JégpályánFotó: Polyák Attila - Origo

Kíváncsiak voltunk a sportolók reakciójára a dicsérettel kapcsolatban, Liu Shaoang így vélekedett minderről az Origónak.

"Természetesen jólesnek a pozitív szavak, főleg a szakmai stábtól. Ha már Ákosról beszélünk, ő mindig azt szokta mondani, hogy ebben a sportban az nyer, aki kevesebbet hibázik, és ez Dodrechtben is beigazolódott. Nagyon sokat köszönhetünk egyébként a stábnak, és nemcsak az edzőknek, hanem a technikusoknak, a masszőröknek, akik folyamatosan foglalkoztak a pengéinkkel, vagy futamok után a lábainkkal. Ezen a versenyen elég kevés időnk volt a futamok között, úgyhogy ez mind-mind közrejátszott a sikeres szereplésünkben."

Liu ShaoangFotó: Polyák Attila - Origo

A fiatalabb Liu-testvérnek szomorkodásra csak az 1000 méteres táv miatt lehetett oka, hiszen az elődöntőben izraeli vetélytársa kilökte őt, így nem jutott fináléba.

"Előfordulnak ilyenek, a short trackben sajnos ez bármikor benne van a pakliban. Ezt el kell fogadni, ilyenkor nem tudunk mit csinálni. Utólag nyilván máshogy csinálnám a dolgokat, én is hibáztam, ő is hibázott, őt kizárták, engem viszont nem juttattak tovább, mert nem olyan helyen álltam."

Pedig, ha Ádó is ott van a döntőben, talán minden másképpen alakul, ahol végül Liu Shaolin Sándor a második helyen ért célba.

"Biztos vagyok benne, ha Ádó bejut, akkor ott is kettős magyar győzelmet ünnepelhettünk volna" - mondta az Origónak Shaolin Sándor, majd így folytatta. "Így más taktikával kellett versenyeznem, egy kicsit túl is vállaltam magam a fináléban, de az ezüstéremnél is jobban sajnálom, hogy Ádót kilökték, így nem volt esélye éremért korcsolyáznia."

Liu Shaolin Sándor büszke összetett Európa-bajnoki címéreFotó: Polyák Attila - Origo

Liu Shaolin Sándort történelmi összetett Európa-bajnoki címéről is kérdeztük.

"Fantasztikus verseny volt ez az Európa-bajnokság, nemcsak nekem, hanem az egész magyar csapatnak. Nekem elég nehezen indult, hiszen közvetlenül a versenyek előtt, hétfőn elég nagyot estem, és megütöttem a bokámat, illetve beteg is voltam, így az előjelek nem voltak az igaziak. Annál nagyobb öröm volt ezek után, hogy ilyen eredményekkel zártam az Eb-t, az összetett Európa-bajnoki cím pedig rendkívüli büszkeséggel tölt el, boldog vagyok, hogy ezzel a történelmi győzelemmel képviselhettem Magyarországot.

Február 14-én újabb megmérettetés vár a fiúkra, akkor rendezik ugyanis az Év Sportolója Gálát, ahol csapatban természetesen hazánk első téli olimpiai aranyérmét szerző phjongcshangi férfiváltó is jelölt - és talán abszolút favorit -, egyéniben pedig Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang is ott van 2018 legjobb férfi sportolójának 10-es listáján.

A Liu testvérek egyéniben, valamint a történelmi olimpiai aranyérmet nyerő férfi váltó tagjaiként is jelölve vannak az Év Sportolója Gálán a legjobbak közöttForrás: MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink

"Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy nem szeretnénk ott is nyerni" - értettek együtt a testvérek a kérdésben.

"Csapatban talán nagyobb az esélyünk, de egyéniben nagyon nehéz, kevés esélyt látunk rá hogy valamelyikünk téli sportolóként győzhet, hiába vannak jó eredményeink."

Végezetül egy fontos évfordulóra is felhívtuk a Liu testvérek figyelmét, hiszen vészesen közeleg február 22.-e, amikor egyéves évfordulóját ünnepli a Phjoncsangban nyert aranyérem - ezzel azonban ők is pontosan tisztában vannak.

"Vélhetően lesz egy nagyobb rendezvény, amelyet a szövetség rendez a tiszteletünkre, és azt beszéltük meg a srácokkal, hogy ezen bontjuk majd fel azt a pezsgőt, amit Usain Bolt küldött nekünk a dobogó teteji ünneplésért. Nem fukarkodott egyébként a sprinter, jó nagy, legalább 6 literes üveget küldött nekünk dedikálva pár hónappal az olimpia után, ennél megfelelőbb alkalmat pedig aligha találhatnánk a kóstolóra" - zárta a beszélgetést az újfent történelmi tettet végrehajtó Shaolin és Shaoang.

Az emlékezetes ünneplés a phjongcshangi olimpián, amiért járt a pezsgő Usain Bolttól az aranyérmes gyorskorcsolya váltónakForrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Kaname Muto

A rövidpályás gyorskorcsolya szezon Bulgáriában zárul majd a szófiai világbajnoksággal, addig azonban még két világkupa-állomás is vár a versenyzőkre.