Vágólapra másolva!
Szenzációs napot produkáltak a magyarok az Australian Openen: háromból három győzelem. Először Babos Tímea nyert a női párosban, aztán Fucsovics Mártonnal az oldalán sikerült a 16 közé kerülés a vegyes párosban az esélyesebbnek tartott kínai-ausztrál kettős ellen. A Fucsovicsék melletti pályán, velük egy időben mutatkozott be Makk Péter a junioroknál és egy indiait verve ő is tovább jutott.

Nehéz mérkőzés várt Babos Tímeára és Fucsovics Mártonra pályafutásuk első közös fellépésén. Az Australian Open történetében nem játszott még együtt magyar kettős a vegyes párosban.

Babos Tímea hiába 3. a női párosok világranglistáján, Fucsovics Márton nincs a top százban a férfiaknál párosban így nem lehettek kiemeltek.

Az ellenfél tavaly elődöntőt játszott a US Openen és nem véletlenül tartották őket az esélyesebbnek a fogadóirodák. A Melbourne-ben született John Peers igazi párosspecialista és kínai partnere Csang Suaj nagyszerű egyéni játékos.

Jól sikerült a közös bemutatkozás Forrás: Siklós Erik/Origo

Mindkét lelátó megtelt a 7-es pályán, ami egyszerre szólt az ausztrálnak és a magyaroknak. Igen, közel száz magyar szurkolt a mieinknek. Az első pillanattól parádés hangulat jellemezte a mérkőzést, gyönyörűen sütött a nap, de nem volt kánikula.

Fucsovics Márton erlső adogatójátékánál egyből akadt ok az izgalomra, mert a vegyes párost az úgynevezett no add szabállyal játsszák, tehát 40 egyenlőnél a következő pont dönt. Ha a férfi adogat, akkor a másik oldalon a férfi fogad és a nőkkel is ez a helyzet. Fucsovics egy parádés tenyeressel oldotta a feszültséget, hibátlanul ütött nyerőt a kínai és az ausztrál közé. Az első kör végéig (2:2) inkább a magyarok hozták nehezebben az adogatásukat, de egyre jobban felpörögtek. Abban is bízhattunk, hogy Peers nem fog mindig tökéletes röptét ütni szinte bárhonnan.

Babos Tímea folyamatosan mosolygott, felszabadultan teniszezett. Fucsovics Márton volt a biztos pont, ráadásul egészen elképesztő, hihetetlen megoldásokat produkált.

Látványos, szórakoztató, izgalmas teniszt játszottak mind a négyen és 2:2 után, amúgy elég váratlanul, sikerült brékelni Peerst.

Az sem okozott megtorpanást, fejfájást, hogy Csang Suaj 15:40-ről tudta hozni a szerváját és 5:2 helyett, 4:3 lett. Fucsovics megingathatatlannak bizonyult, a hálónál brillírozott és másodszor is brékelve az ausztrált behúzták az első szettet (6:3.)

A második játszmában kétszer kerültek hátrányba a magyarok, Babos Tímea bizonytalankodott adogatóként. Az első után még sikerült javítani, de a második a szettbe került (4:6), így a tíz pontig tartó tiebreakre maradt a döntés. Ebben újra az első játszmában látott Babos Tímea és Fucsovics Márton teniszezett, igazi csapatként működtek, mindketten nyertek, hoztak fontos pontokat, elhúztak 7:3-ra. Az ellenfél még felzárkózott 7:6-ra, de a magyarok erősek maradtak mentálisan és 10:7-re nyertek, ami 16 közé kerülést ért. Vasárnap nem játszanak, mert akkor derül ki, ki lesz a következő ellenfél.

– kezdte az értékelést Fucsovics Márton. "Izgultam az elején, azt hittem, hogy ez egy kicsit komolyabb páros lesz, de Timi már az első pont után röhögcsélt picit, láttam rajta, hogy élvezi a játékot ettől én is egy kicsit feloldódtam, lazábban vettem a labdákat, többször be mertem lépni, jól röptéztem, tehát Timi ellazított kicsit, amire szükségem volt. Akkor állt meg a szívem, amikor egyszer Timi ütött egy ejtést. Ejtett párosban.

Ilyen a férfi párosban nincsen,

soha nem ejtünk hátulról, hirtelen nem tudtam, hogy mit csináljak, de simán megnyertük a pontot. Meccs közben azon viccelődtünk, hogy Copil nem adott vissza olyan röptéket, amiket Timi visszaütött. Attól kezdve, hogy megnyertük az első szettet, azt éreztem, hogy ezt a meccset meg fogjuk nyerni, történjen bármi, nem számított, hogy a másodikban kétszer is megbrékeltek, teljesen nyugodt voltam végig, éreztem, hogy meglesz" – fejezte be Fucsovics Márton .

például Marci mondta nekem párszor, hogy próbáljam ráütni a ritörnt a lányra, amikor a fiú szervál, persze, csak próbálom egyáltalán eltalálni a ritörnt. Összességében ezeken a meccseken egy-egy pont dönt, azokra a pontokra kell nagyon koncentrálni, de azon kívül ez tényleg örömtenisz. Az első szett után mondta is Marci, hogy ráállunk a vegyesre" – mesélte Babos Tímea.

"Már játszottam korábban nagy meccseket vegyes párosban, Grand Slam-döntőket, vannak meccsek, amiket könnyebben lehet venni, de ma az első ponttól kezdve a Peers hihetetlenül jól játszott és Csang is elkapta a ritmust.

Ez egy nagyon színvonalas, jó meccs volt.

Elég nehéz első körünk volt, a második sem lesz könnyebb, de hozzászoktunk a játékhoz. Azt azért kiemelném, ahogy Marci ritörnözik, mert az elképesztően jó volt, nekem is sokat segített.
A szuper-tiebreakekben mindig jobban játszom, most is akkor ütöttem a legjobb ritörnöket a férfi szervájánál. Azt tudtam, hogy Marci az alapvonalról extra lesz és a szervái is végig jól működtek" – magyarázta Babos Tímea.