Társoldalunk:

Meglepetés a műkorcsolya Eb-n, Tóth Ivett 13. helyen végzett

2019.01.25. 20:26

Nagy meglepetésre az orosz Szofija Szamodurova olimpiai bajnok honfitársát, Alina Zagitovát megelőzve győzött a nők között a minszki műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság pénteki versenynapján, a szám egyetlen magyar indulója, Tóth Ivett 13. maradt.

A Vasas 20 éves versenyzője nagyszerűen korcsolyázott a Nathan Lanier zenéjére előadott kűr során. Egyetlen hibáját a rövidprogramhoz hasonlóan az Axel-ugrásnál követte el, amely dupla helyett ezúttal is egyfordulatos lett. A rontás ellenére szezonbeli legmagasabb pontszámát kapta szabadkorcsolyázására, így összetettben is idénybeli legjobbját érte el, s láthatóan elégedetten hagyta el a jeget.

Tóth Ivett a legjobb tízben szeretett volna végezni, hogy jövőre már két magyar női versenyző indulhasson a kontinensviadalon, s bár a kűrben 10. lett, így sem sikerült előrelépnie a rövidprogramban elért 13. pozíciójához képest.

Tóth Ivett bemutatja kűrjét a minszki műkorcsolya Európa-bajnokságonForrás: MTI/AP/Szergej Gric

Az aranyérem váratlanul a mindössze 16 éves Szamodurova nyakába került, mert amíg ő hibátlanul teljesített a kűrben, addig a vele egykorú címvédő többször is rontott, így Zagitova nem tudta megőrizni a rövidprogramban szerzett előnyét. Harmadikként a finn Viveca Lindfors zárt.

Szombaton 9.15-től a férfiak kűrjével folytatódik a fehérorosz fővárosban zajló kontinensviadal, majd 14.25-től a jégtáncosok szabadkorcsolyázásával zárul. Utóbbi számban a Janovszkaja Anna, Lukács Ádám magyar duó a 17. helyről várja a folytatást.

nők, Európa-bajnok:
Szofija Szamodurova (Oroszország) 213,84 pont
2. Alina Zagitova (Oroszország) 198,34
3. Viveca Lindfors (Finnország) 194,40
...13. Tóth Ivett 160,83