Irdatlan nagy eséssel búcsúzhat Lindsey Vonn az utolsó vb-jétől

ski Horizontal
Lindsey Vonn (2nd L) of the US gets help after she crashed during the women's Super G event of the 2019 FIS Alpine Ski World Championships at the National Arena in Are, Sweden, on February 5, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Vágólapra másolva!
A visszavonulását a szezon elején bejelentő, majd múlt hét végén megerősítő Lindsey Vonn a svédországi Aréban rendezett alpesi-sí világbajnokság szuperóriás-műlesikló számában bukott.

Az olimpiai és kétszeres világbajnok klasszisnak nem kedvezett a mostoha időjárás miatt megrövidített, így inkább gyors, mint technikás pálya, amelynek már a tetején is bizonytalan volt, a közepéig pedig el sem jutott, mert az egyik ugratón elveszítette uralmát a lécek fölött, és hatalmasat esve a védőhálóban landolt.

Szerencsére nem szenvedett komolyabb sérülést, és önerőből csúszott le a célba. Amennyiben úgy dönt, hogy vasárnap rajthoz áll a lesiklásban, akkor az lesz pályafutása utolsó vb-futama, ha nem vállalja az indulást, akkor viszont ezzel a bukással lesz kénytelen búcsúzni.

A számot végül az esélyeknek megfelelően az amerikai Mikaela Shiffrin nyerte meg, annak ellenére, hogy a pálya alsó részén ő is nagyot hibázott. Sikerével immár négyszeres világbajnoknak mondhatja magát, és vezeti a szakági világkupát is. Shiffrin ezúttal mindössze két századmásodperccel előzte meg Sofia Goggiát, az olaszok lesikló olimpiai bajnokát és öttel a svájci Corinne Sutert.

Az olaszoknak jól sikerült a szuper-óriásműlesiklás, mind a négy indulójuk az első tízben végzett, az öt osztrák közül ugyanakkor egyik sem: ketten kiestek, míg a szám címvédőjeként induló, 2017-ben győztes Nicole Schmidhofer 11. lett.

A tavalyi téli olimpián győztes cseh Ester Ledecká - akinek első számú sportága a hódeszka - 27.-ként zárt a 29 célba érő közül. A világbajnokság szerdán a férfiak szuperóriás-műlesikló számával folytatódik.

A zord időjárási körülmények miatt több csapat is csak nagy nehézségek árán tudott megérkezni a vébé helyszínére, ami miatt a keddi lesiklóedzést törölték a programból a szervezők.