Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka az idén induló teljesen új sorozat, az International Swimming League hivatalos nagykövete lett. Az ukrán üzletember, Konstantin Grigorishin által létrehozott ligában csapatok fognak versenyezni egymással a világ több pontján, egyelőre négy amerikai és négy európai klubbal terveznek. Az egyik székhelye Budapesten lesz, amelynek az Iron Lady lesz a tulajdonosa, így most hirtelen rengeteg új kihívással kell szembenéznie. A háromszoros olimpiai bajnok az Origónak mesélt ezekről.

Pontosan mit jelent az, hogy az International Swimming League (ISL) nagykövete lett? Milyen feladatokkal jár ez?
Tulajdonképpen promotálni, kommunikálni magát a ligát, hogy mit képvisel, hogy fog kinézni ez az új koncepció. Konstantin Grigorishin kiválasztott öt úszót (Hosszú Katinka, Federica Pellegrini, Cate Campbell, Adam Peaty és Ryan Murphy - a szerk.), nekik is az a feladatuk világszerte, hogy hirdessék és megismertessék az emberekkel.

Cseh László neve is ott van azok között, akik támogatják az új ligát és részt vesznek majd a versenyeken. Mi a helyzet a többi magyar úszóval? Beszélt már velük erről?
Úgy gondolom, hogy hasonló véleményen vannak, mint én. Több lehetőség van ebben a sportban. A többi sportággal összehasonlítva az úszók nemzetközi szinten nem keresnek sokat, ez a versenysorozat pedig lehetőséget biztosít számukra. Negatív visszajelzést senkitől sem kaptam.

A nagyköveti szerepkörön kívül van egy másik, ami teljesen új lesz Önnek, ez pedig a klubtulajdonos. Hogy kell ezt elképzelni? Ön lesz az általános igazgató, amolyan amerikai példára?
Nem, tényleg én leszek a tulajdonos. A konkrétumokat még tisztázni kell, valószínűleg Konstantinnak is lesz tulajdonrésze a klubban. Lesz majd egy általános igazgató, aki intézi a működést, én pedig adott esetben ránézek, hogy miért nem vagyunk jobbak. Miközben persze én vagyok az egyik úszó is.

Hosszú Katinka egyszerre lesz úszó, nagykövet és klubtulajdonos Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

És ki lesz a többi? Egyáltalán, hogyan áll össze egy csapat? A klubok választják ki az úszókat, vagy fordítva?
Idén még biztosan úgy lesz, hogy az úszók választhatnak maguknak csapatot, de ez a későbbiekben változhat. A klubok keresik fel a versenyzőket egy ajánlattal, ők pedig eldöntik, hogy szeretnének-e csatlakozni a ligához, és azt, hogy melyik csapatban. De van egy olyan szabály is, ami a területi elsőbbséget jelenti.

Például egy olasz klub nem beszélhet Cseh Lacival úgy, hogy én még nem beszéltem vele.

Ha nekem nemet mond, akkor szabad a vásár.

És lát arra esélyt, hogy egy magyar úszó ne az Ön csapatához csatlakozzon?
Innentől kezdve ez egy üzlet. Mindenki mérlegelni fogja, hogy ki ajánl neki többet. A ligában egy kőkemény pontrendszerről beszélünk, és amelyik csapat a végén a legtöbbet gyűjti, annak a versenyzői összesen 100 000 dollárost bónuszt kapnak. Mindenkinek az célja, hogy a lehető legjobb csapatot állítsa össze. Ráadásul van egy fizetési sapka, ami fölé nem mehet a versenyzők fizetésének együttes összege, nekem pedig ezt el kell osztanom 30 fő között attól függően, hogy ki miben jó. Laci például szerencsére sok mindenben az, de arra is kell gondolnom, hogy nem feltétlenül kell nekem két 200 méter pillangós.

Szóval fejben már el is kezdte tervezni a leendő csapatát?
Hát persze, hogy elkezdtem! Jövő héten az összes klubtulajdonos összeül Törökországban, nagyon sok téma lesz. Jó lenne, ha eleinte minden csapat hasonlóan erős lenne, mert az tenné a legjobbat a ligának. De persze a fizetési sapkát mindenki úgy osztja be, ahogy szeretné, és minden vezető azon fog dolgozni, hogy a legerősebb csapatot rakja össze.

Én nagyon szerencsés helyzetben vagyok, mert versenyzem is, méghozzá sok számban, akár még jolly joker is lehetek.

Aztán jöhet a számolgatás, és akkor még ott van az, hogy ki milyen ajánlatot fogad el, miben jó, vagy nekem milyen úszókra van szükségem a csapatba. Nagyon érdekes lesz!

Már tervezi a saját csapatát, de még mindig az olimpia a fő célja Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

Ha jól látom, tetszik Önnek ez a szerepkör.
Nagyon! Új színt visz az úszásba, és örülök, hogy változatos lesz. Rengeteg helyen versenyeztem, Amerikában, olimpiákon, világbajnokságokon, de ez most egy teljesen új kihívás, és szerintem mindenkit fel fog rázni egy kicsit. Ráadásul motivál is, hiszen kell majd a pont a csapatomnak!

Ha választania kellene: újabb aranyak a tokiói olimpián, vagy egy olyan domináns Iron Swim az ISL-ben, mint amilyen Ön vegyesúszásban?
Mindkettő! Nem tudok választani. Dolgozom is mindkettőn, de egyébként

még mindig Tokió a legfontosabb.

Ezért is szeretnék magam köré egy olyan csapatot felállítani, ami sok terhet levesz a vállamról, amíg én készülök, vagy edzek, mert azt csak én tudom csinálni, míg a klub operatív dolgait más is. Tudnak úgy képviselni, hogy nem vagyok ott. Szóval egyelőre az olimpia, aztán, ha visszavonulok, és azt az időt és energiát, amit addig az úszásba fektettem, az ISL-es klubra fordítom, akkor nagyon sok mindent érhetünk el. De az még messze van, addig azon leszek, hogy továbbra is olyan eredményeket érjek el, ami nekem is, és az Iron Swimnek is jó lesz.