Vágólapra másolva!
A Magyar Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) közleménye szerint egy 16 évesnél fiatalabb magyar sportoló szervezetében a Magyar Antidopping Csoport versenyen kívüli vizsgálata során az A-próba tiltott szer jelenlétét mutatta ki. Az érintett versenyző vétkességét tagadta és a B-próba elvégzését kérte. A MOKSZ fiatalkorú veszélyeztetése és teljesítményfokozó szerrel való visszaélés miatt rendőrségi feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

A szövetség közleménye kiemeli, hogy „a 16 év alatti versenyző szervezetében Stanozololt mutattak ki, amely az exogén anabolikus szteroidok csoportjába tartozik, izomnövelés céljából szokták súlyemelők, testépítők használni, de rendkívül ártalmas egy ilyen fiatal szervezet számára” – derül ki az Nso.hu beszámolójából.

A Stanozolol főleg az 1980-as években volt kiemelkedően népszerű a tiltott szerekhez nyúló sportolók körében, főleg a testépítők, súlyemelők, atléták, illetve olyan sportolók használták, akiknél különösen fontos az izomerő növelése.

Megbukott a doppingellenőrzésen egy 16 év alatti magyar sportoló Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Krivobok Ruslan

Többek között a kanadai sprinter, Ben Johnson is ezzel a szerrel bukott meg a szöuli olimpiai játékok 100 méteres síkfutásának döntője után, de Fazekas Róbert kalapácsvető szervezetében is ezt a szert találták a 2012-es londoni olimpia előtt két nappal.

Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője az Utánpótlássport.hu-nak elmondta, Magyarországon ilyen fiatal sportoló doppingügyben még nem volt érintett, ez az első eset.

„A magyar korcsolyasport 110 éves történetében eddig egyetlen doppingeset sem volt, elítéljük a tisztességtelen versenyzést, és mindent megteszünk a sport tisztasága érdekében” – zárul a MOKSZ közleménye.