Társoldalunk:

Százak ünnepelték a bajnokokat a Magyar Korcsolyázás Napján - galéria

2019.02.23. 08:30

Az első magyar téli olimpiai aranyérem megszerzésének egy éves évfordulóján, 2019. február 22-én első alkalommal tarották meg a Magyar Korcsolyázás Napját. A hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvény első felvonás remekül sikerült.

A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összetételű férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltó 2018. február 22-én nyerte meg Phjongcshangban a magyar sport 177. olimpiai aranyérmét, ami egyben az első téli játékokon szerzett elsőség volt. Ez szolgáltatta az alkalmat az ünneplésre, melynek középpontjában, természetesen, a bajnokok álltak, de a Magyar Korcsolyázók Országos Szövetsége (MOKSZ) igyekezett hangsúlyozni, hogy, miként azt a neve is mutatja, a Magyar Korcsolyázás Napja a sportág valamennyi szakágának ünnnepe. 

A magyar korcsolyázás napjaFotó: Hirling Bálint - Origo

Így aztán a dermesztő hidegben – ahogy korcsolyázás hőskorában, a szép és fűtött csarnokok megépítése előtt  – tartottak bemutatót a műkorcsolyázók, a jégtáncosok és a szinkronkorcsolyázók. A short track és a nagypályás gyorskorcsolya ezúttal nem lépett jégre, volt viszont akrobatikus műkorcsolya show (az Akro Ice jóvoltából), és közönségkorcsolyázás, amikor az olimpiai bajnokokkal lehetett egy nagy kört tenni a Városligeti Műjégpályán.

Az est fénypontja a nyolcszoros olimpiai bajnok jamaicai atléta, Usain Bolt által a fiúknak küldött pezsgők kibontása volt, valamint az, hogy a szervezők valóban közel vitték a sportág sztárjait a szurkolókhoz: nem voltak fölösleges kordonok, a bemutatók után bárki találkozhatott a fiúkkal, és elkészíthette velük közös fotóját, vagy kérhetett tőlük aláírást.