Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Sakkszövetség tavaly Batumiban megválasztott új vezetése megváltoztatta a világbajnoki rendszerek lebonyolítási rendjét. Idén május-júniusban Kazanyban 8 résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti döntőben dől el, hogy ki lesz a kínai világbajnoknő Ju Wenjun kihívója. A férfiaknál jövőre rendezik meg a kihívó jogáért a döntőt, Fabiano Caruana már biztos résztvevő, egy helyre a rendező jelölhet, ketten-ketten a Világkupáról és a Grand Prix-versenyekről, egy fő a Grand Chess Swiss tornáról kvalifikálhatja magát, egy sakkozó kedvező súlyozott Élő-pontszámával válthatja meg a belépőjét.

A FIDE újonnan megválasztott elnöke, az orosz Arkadij Dvorkovics még a tavaly decemberében megrendezett kieséses rendszerű női világbajnokság idején jelentette be, hogy

a női világbajnoki rendszerben is nyolcfős világbajnok-jelölti döntőt rendeznek, a kétfordulós viadal győztese lesz a kínai világbajnoknő Ju Wenjun kihívója.

A tavalyi világbajnoki döntő vesztese, Tan Zhongyi mellett az orosz Katyerina Lahno és Alekszandra Kosztenjuk, az ukrán Anna Muzicsuk harcolta ki a részvételi jogot. A kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan, az ukrán Marija Muzicsuk, az orosz Valentyina Gunyina és a grúz Nana Dzagnidze Élő-pontjaiknak köszönhetően játszhatnak.

Nehéz elhinni, hogy a világbajnoki címéről szinte önként lemondott Hou Ji-fan harcba száll a kihívói jogért, tartalékként az orosz Alekszandra Gorjacskina készülődhet.

Megváltoztatták a sakkozók világbajnoki rendszerét Forrás: Origo

A FIDE vezérkara jóval nehezebben, a hírek szerint komoly vita után döntött a férfi sakkozók új világbajnoki rendszeréről. A nyolc résztvevős világbajnok-jelölti döntőn játszhat a tavalyi londoni döntőn Magnus Carlsentől vereséget szenvedő amerikai Fabiano Caruana. Ketten a Hanti-Manszijszkban szeptember 9. és október 4. között megrendezésre kerülő, 128 résztvevős Világkupáról juthatnak tovább. Európából negyvenhatan szerepelhetnek. Az idei kontinensbajnokság huszonhárom továbbjutó helyéért többek között három olimpikonunk, Berkes Ferenc, Gledura Benjámin és Erdős Viktor is megküzd Szkopjéban március 17. és 30. között a 11 fordulós svájci rendszerű viadalon.

Tizenketten az ún. súlyozott Élő-ponttal kapnak meghívást, Rapport Richárd jó eséllyel pályázhat az egyik helyre.

Ketten az idei Grand Prix sorozat négy versenyéről kvalifikálhatják magukat. A legjobbak túlzsúfolt versenyprogramja miatt itt nagy változtatást vezettek be, a 16-16 résztvevős tornákat kieséses rendszerben, két-kétjátszmás párharcokkal rendezik meg, 1-1-nél rájátszás dönt. Moszkvában május 16. és 31. között kerül sor az első viadalra, majd Rigában július 11. és 25., Hamburgban november 4. és 18., végül Tel Avivban december 10. és 24. között csatáznak a nagymesterek.

A részvételre jogosultak közül nem nevezett a világbajnok Magnus Carlsen, Fabiano Caruana,

a kínai Ding Liren, a visszavonulását bejelentő orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik. Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand sem preferálta ezt a lebonyolítást. Rapport Richárd a súlyozott Élő-pontszámok alapján sajnos nem került be a meghívottak közé. Három-három versenyen kell játszani, valamennyi tornának 130-130 ezer euró a díjalapja, 280 ezer eurót a sorozat végén még szétosztanak a legjobbak között.

Caruana vs. Carlsen Forrás: Origo

A résztvevők: Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni), Maxime Vachier-Lagrave (francia), Anish Giri (holland), Wesley So (amerikai), Levon Aronjan (örmény), Alekszandr Griscsuk (orosz), Hikaru Nakamura (amerikai), Szergej Karjakin (orosz), Yu angyi (kínai), Jan Nepomnjacsij orosz), Peter Szvidler (orosz), Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni), Veszelin Topalov (bolgár), Dmitrij Jakovenko (orosz), David Navara (cseh), Radoslaw Wojtaszek (lengyel), Wei Yi (kínai), Jan-Krzysztof Duda (lengyel), Pentala Harikrisha (indiai), Nyikita Vityjugov (orosz), Daniil Dubov (orosz).

A női vb-jelöltek Forrás: Origo

Október 8. és 22. között Man szigetén rendezik meg a 140 résztvevős Grand Chess Swiss versenyt, amelynek az első helyezettje világbajnokjelölt lesz.

Százan tizenkét hónap (2018. július-2019. június) súlyozott Élő-pontszámuk alapján játszhatnak, Rapport Richárd, Almási Zolán, Lékó Péter és Berkes Ferenc ebbe a körbe tartozik,

negyven résztvevő egyéb kritérium alapján kap meghívást. A 11 fordulós viadalnak 400 ezer dollár a díjalapja, a győztes 70 ezret nyer.

Rapport Richárd jelentheti a reménysugarat Forrás: Origo

A világbajnok-jelölti döntőn egy helyet kap a legmagasabb súlyozott Élő-pontszámú nagymester (2019. január – december), egy résztvevőt a rendező jelölhet.

Nincs olyan világbajnoki rendszer, amelyet ne érne kritika, a

Grand Chess Tour 2019 sorozatának már korábban közölt időpontjaihoz is igazították a programot. A sakk fokozottan felkeltheti a média érdeklődését, ha a legjobbak küzdelmét követhetik nyomon.