Vágólapra másolva!
Márton Anita remek versenyzéssel a harmadik helyen végzett a női súlylökés döntőjében a glasgow-i fedettpályás atlétikai Európa-bajnokság záró napján. A fedettpályás világbajnok, olimpiai bronzérmes magyar klasszis kereken 19 méteres eredménnyel állhatott fel a dobogóra.

A kétszeres fedettpályás Eb-győztes (Prágában, illetve Belgrádban), olimpiai bronzérmes, szabadtéri vb-ezüstérmes és fedettpályás világbajnok magyar atléta 18.05-tel a hetedik helyen jutott be a döntőbe. A téli szünet után egy komolyabb sérülésből visszatérő Márton Anita csupa 18 méter fölötti lökéssel magabiztosan nyerte a magyar bajnokságot, és úgy érkezett, hogy 19 méter fölé akar kerülni.

Az első sorozat után 18.37-tel harmadik volt a magyar atléta, a német Christina Schwanitz (18.77) és a bolgár Radosleva Mavrogyeva (18.74) mögött. A második sorozatban nem tudott javítani (18.25), sőt a fehérorosz Aliona Dubickaja egy 18.44 méteres eredménnyel meg is előzte.

Márton Anita a női súlylökés döntőjében a glasgow-i fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon az Emirates Arénában 2019. március 3-án Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A harmadik sorozatban Schwanitz óriásit lökött, 19.11 méterrel tovább növelte az előnyét. Csak Márton Anita tudott vele tartani, aki kereken 19 méterre lökte a négykilós golyót. A magyar klasszis 36 centit javított idei legjobb eredményén. Mavrogyeva azonban nem akarta elengedni az ezüstérmet, és a negyedik körben 19.01-gyel visszavette a második helyet, míg Márton Anita 18.68-cal zárt ezt a felvonást.

A bolgár a következő sorozatot is nagyon megnyomta, olyannyira, hogy ezúttal Schwantzot előzte meg centivel (19.12 méter), és átvette a vezetést. Márton Anita 18.45-ös eredményt ért el. Az utolsó sorozatban már senki nem tudott javítani, így Radoszlava Mavrogyeva lett az Európa-bajnok a német Christina Schwantz és Márton Anita előtt.

A bronzérmes Márton Anita a női súlylökés eredményhirdetésén a glasgow-i fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

„Sokkal jobb volt a mai verseny, mint a pénteki selejtező

– mondta el a döntő után Márton Anita, kiemelve, hogy ezúttal jóval stabilabban tudott versenyezni, mint két nappal korábban. – Örülök, hogy elértem a 19 métert, így összességében elégedett vagyok az eredményemmel, különösen annak fényében, hogy sérülésből jöttem vissza. Egy kis hiányérzet azért maradt bennem, de nagyon szoros volt a verseny, és nem volt egyszerű vinni a terhet, hogy az előzmények ellenére is mindenki érmet várt tőlem.”

Az esti programban a női 60 méteres gátfutás döntőjében (19:25 órától) két magyar, Kozák Luca és Kerekes Gréta is rajthoz állhat, hacsak előbbit meg nem akadályozza ebben a sérülése.