Társoldalunk:

Remekült kezdtek a magyarok a rövidpályás gyorskorcsolya-vb-n

2019.03.08. 10:18

Pénteken az egyéni távok selejtezőivel megkezdődött a szófiai rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság. A leghosszabb, 1500 méteres távon az öt magyar indulóból három, Jászapáti Petra, illetve Burján Csaba és Liu Shaolin Sándor is bejutott a szombati elődöntőkbe, ahogy az 500 méteres távon is, de ott még csak a középdöntő volt a tét. Zárásként az 1000 méter selejtezői vártak a versenyzőkre, ahonnan az ugyancsak szombati középdöntőbe lehetett kvalifikálni. Ez a három férfi és két női indulunk közül a két lánynak és Liu Shaolin Sándornak is sikerült.

Kiküldött munkatársunk jelenti Szófiából.

Ahogy várható volt, az első napi program még jórészt üres lelátók előtt zajlott, de ez így volt a sportági nagyhatalomnak számító Kanadában is egy évvel korábban. Akkor alsós általános iskolásokkal igyekeztek felfűteni a hangulatot, ezúttal csak a csapattársak, illetve családtagok ültek a székekekn.

Magyar részről Burján Csaba kezdte a programot az 1500 méter negyedik negyeddöntőjében, aki futamgyőztesként jutott be a szombati elődöntőbe. A leghosszabb távon egyből az elődöntőbe lehet kerülni, míg 500 és 1000 méteren a selejtezőkből a nagyeddöntőbe vezet az út. A pécsi olimpiai bajnok a táv utolsó harmadára fordulva gyakorlatilag végigelőzte a sort, és tulajdonképpen magabiztosan csúszott be az élen. 

Burján Csaba (balra) taktikája: jobb vezetni, mint követniForrás: ROTH TAMAS GEZA RothFotok/Roth Tamas

Ebben az ír Sean McAnuff is, akinek a magyar csapat edzője-menedzsere, Bánhidi Ákos irányítja a felkészülését. A magyar szakember így Hungary felíratú sapkában, és Ireland felíratú melegítőfelsőben állta végig a futamot az edzőknek kijelölt emelvényen.

Magyar sapka, ír kabátForrás: Origo

Az ötödik futamban újabb magyart láthattunk, Liu Shaolin Sándor spórolva az erejével, nem elfelejtve, hogy a hosszú programban még vár rá az ötszáz és az ezer selejtezője, de azért ügyelve a presztízsre nyerte meg a futamát, maga mögött tartva a koreai June Szeo Lit, és a japán Kikucsi Kotát. A többiek pedig tisztes távolból követték őket.

Liu Shaolin Sándor (jobbról a második) nem hagyta, hogy elé kerüljenekForrás: ROTH TAMAS GEZA RothFotok/Roth Tamas

Shaolint ezúttal komoly szurkolótábor biztatja, öccse, Shaoang mellett az egyik húguk, valamint nagyszüleik is az Armeec Arénában drukkol. "Ahová a lehetőségeink engedik, elkísérjük a fiúkat. Idén voltunk a drezdai világkupán, korábban pedig jártunk már Tokióban, illetve két éve a rotterdami vilábajnokságon is – mondta el két futam között Szabó Sándor, az Origónak. És, hogy milyen érzés olimpiai bajnokok nagyszülőjének lenni? Ha nem kérdezik meg, akkor nem is jut eszembe, hogy ők oimpiai bajnokok, pedig világ életemben arról álmodtam, hogy valaki a családból egyszer ilyen sikert érjen el. Fantasztikus érzés volt, amikor megnyerték, én a munkahelyemen voltam, nem is mertem nézni a döntőt. A lányom hívott sírva, na, mondom, ezek kiestek, de aztán jöttek a kollégák gratulálni, és akkor már tudtam, hogy miért sír a lányom."

A harmadik férfi egyéni versenyzők a sérült Liu Shaoang távollétében Varnyú Alex volt, aki az idei világkupa-sorozatban többször is szerepet kapott, valamint tagja volt a dordrechti Európa-bajnokságon aranyérmes váltónak is. A magyarok közül ő keürlt a legnehezebb csoportba: ott volt az 1000 méter phjongcshangi olimpiai bajnoka, Samuel Girard, valamint a leghosszabb távon olimpiai bronzérmes és világbajnok orosz, Szemen Jelisztratov is. Nem volt meglepetés, hogy ők ketten jutottak tovább, az MTK korisa pedig a negyedik helyen csúszott be, így nem jutott az elődöntőbe. 

Varnyú Alexnek 1500-on nem jött össze a továbbjutásForrás: ROTH TAMAS GEZA RothFotok/Roth Tamas

A nők 1500-as versenyében a második futamban a vk-győztes, junior vb-ezüstérmes Jászapáti Petra remek versenyzéssel a második helyen jutott tovább egy kimondottan erős futamból. Ugyanez nem sikerült Bácskai Sára Lucának, aki három körrel a vége előtt még továbbjutó helyen állt, de aztán az erősebb koreai, kínai, olasz trió nem ismert kegyelmet. 

Jászapáti Petra második helyen jutott az elődöntőbeForrás: Fiák Blanka, MOKSZ

A legrövidebb, négy és fél körös távon Burján Csaba újra a koreai Livel futott versenyt, és ezúttal is simán ment tovább a második helyen. Varnyú Alexnek megint nem jött össze a továbbjutás, szemben Liu Shaolin Sándorral, aki a legrosszabb, 1-es pozícióból rajtolva, két kör alatt, ahog ő szokta mondani, "megette" a mezőnyt. 

A nőknél Bácskai Sára az utolsó előtti körben kicsúszott és "magával vitte" az egyik esélyest, a kétszeres olimpiai és tízszeres világbajnok koreai Sim Szuk Hee-t is.

Bácskai Sára Luca (elől) hadilábon állt a szerencsével 500 méterenForrás: ROTH TAMAS GEZA RothFotok/Roth Tamas

Jászapáti Petra több szerencsével járt, bár igazság szerint a sima továbbjutásához pont a szerencsének nem volt köze, a jól felépített futásnak annál inkább. 

A férfiak azon melegében futottak még egy selejtezőkört 500 méteren, ahol Liu Shaolin Sándor újfent magabiztosan nyerte a saját futamát. Burján Csaba harmadik lett a futamában, de aggodalomra nem volt ok, mert a futamhharmadikok között övé volt a harmadik legjobb idő, azaz, ahogy a jégfelújítás alatt is szólt a hangszórókból: Relax!

A középső távon, azaz 1000 méter Liu Shaolin volt az első futónk, aki három körrel a vége előtt unta meg, hogy a harmadik helyen korizik, úgyhogy egy lendülettel megelőzte külső íven a japán Kikucsit, és az 500 méter kínai világcsúcstartóját, Vu Daj-csinget, és magabiztosan nyerte a futamot utóbbi előtt. Varnyú Alex ezúttal szerencsés sorsolást kapott, és a luxemburgi, maláj, szingapúri triót megelőzve simán ment tovább második helyen a japán Josinaga mögött. Burján Csaba ezúttal is harmadik lett a futamában, de hasonlóan az 500 méterhez, most is továbbment idővel.

A táv érdekessége, hogy a phjongcshangi olimpiai bajnok, kanadai Samuel Gerard csak negyedik lett a futamában, és kiesett. Nem úgy honfitársa, a háromszoros olimpiai, tizenháromszoros világbajnok, Charles Hamelin, aki könnyedén jutott tovább. Ahhoz képest, hogy már vagy kétszer visszavonult (legutóbb a montréali világbajnokság után), nem is rossz teljesítmény a 34 éves legendától.

Charles Hamelin (elől) 500 méteren is ott lesz a negyeddöntőben, ahogy a mögötte korizó Burján Csaba isForrás: ROTH TAMAS GEZA RothFotok/Roth Tamas

A nőknél ugyanezen a távon Sim Szuk Hee-nek újra nem volt szerencséje Bácskai Lucával. Megint egy futamban voltak, és a koreai megint nem ért be, de ezúttal a brit Elise Christie-vel ütközött, ami után őt zárták ki, a magyar lány pedig második helyen jutott a negyeddöntőbe. Jászapáti Petra az utolsó kanyarban előzte meg a holland De Vriest, lett második, így a harmadik távon is rajthoz állhat szombaton.

A nap utolsó felvonásában, az 1000 méter második selejtezőkörében Liu Shaolin Sándor biztosan nyerte meg az ötödik futamát is a nap során. Varnyú Alex ötödik lett, így nem jutott tovább. A futamában harmadik Burján Csaba viszont a legjobb harmadikok közöt ezúttal is tovább tudott jutni.

A világbajnokság szombaton az 500 és az 1500 méteres elődöntőkkel és döntőkkel, valamint a női és a fárfi váltók elődöntőivel folytatódik, ahol a magyar csapat csak az utóbbi számban lesz érdekelt.