A kajakkirálynő az első szegedi világbajnokságára készül szurkolóként

Kovács Katalin: "Az élsportban csak egy ember érheti el az álmait" Szily Nóra
Kovács Katalin az első szegedi világbajnokságára készül szurkolóként
Vágólapra másolva!
A háromszoros olimpiai bajnok kajakos Kovács Katalin pályafutása alatt 31-szert nyert világbajnoki címet, ebből kilencszer Szegeden ért fel a csúcsra, így nála jobban talán senki nem tudja milyen érzés hazai pályán vb-aranyat szerezni.

Kovács Katalinnak az 1998-as szegedi vb azért volt emlékezetes, mert akkor nyerte az első világbajnoki aranyát, a 2006-os vb azért, mert hat aranyat szerzett, a 2011-es pedig azért, mert a K2 200-on és K4 500-on nyert vb-címe volt az utolsó két világbajnoki elsősége.

Így azonban, hogy harmadik éve nem versenyzem, a szegedi vb-címek jutnak először eszembe, és szinte ugyanúgy várom az idei világbajnokságot, mint aktív koromban, előjönnek az érzések, hogy milyen fantasztikus dolog hazai közönség előtt szerepelni – mondta a szövetség honlapjának háromszoros olimpiai bajnok kajakos, akiben a mai napig élénken él a 2011-es szegedi sikere.

Kovács Katalin az első szegedi világbajnokságára készül szurkolóként Fotó: Margitay Klára

"Nem a 2011-es volt a legjobb vb-szereplésem,

de olimpiai számban is nyertünk, és ráadásul a három szegedi vb-m közül az volt az egyetlen verseny, amely kvalifikált az olimpiára. Leírhatatlan volt a hangulat, ezért is marad emlékezetes számomra a 2011-es szegedi esemény" – mondta Kovács Katalin.

A kajakkirálynő testközelből tapasztalhatta meg, hogy miként fejlődik a maty-éri pálya, ám talán a létesítmény idei fejlesztése lesz a legnagyobb, ami két szegedi vb között történt a pályával.

„Kicsit irigykedem is a többiekre, hogy ilyen kiváló körülmények között versenyezhetnek. Már akkor is fantasztikus volt a pálya, amikor én kajakozhattam Szegeden, mindig minden nemzet nagyon örült, ha ide kellett jönni, mert tényleg tökéletes versenyeket rendeztünk.

és alig várom, hogy augusztusban a helyszínen drukkoljak a magyaroknak" - tette hozzá az olimpiai bajnok legenda.

Óriási változások a szegedi kajak-kenu pályán


A 2011-es világbajnokságoz képest valóban komoly átalakításon esik át létesítmény, köszönhetően a kiemelt állami támogatásnak, hiszen mintegy 2 milliárd forintból épül újra a pálya. A legutóbbi vb-n az osztósziget helyén még nádas volt, most pedig híd vezet majd át a szigetre. A televíziós közvetítés kamerái átköltöznek a sziget oldalára, így a képernyő előtt ülők is láthatják majd, hogy mennyire fergeteges hangulatot teremt a lelátókon helyet foglaló több mint tízezer néző.


Szélesebbek lesznek az utak, nagyobb lesz a versenyzői terület, ahova két sportolói bárt is kialakítanak a szervezők, itt kedvükre pihenhetnek kényelmes ülő- és fekvőalkalmatosságokban kivetítők előtt a versenyzők és a csapatok tagjai. Számukra szintén kényelmesebb lesz, hogy korábban Szeged városában kellett átvenniük az akkreditációt, de a megnövelt versenyzői területnek köszönhetően már a helyszínen letudhatják az akkreditációs folyamatokat.


A tavalyi világkupán is bemutatkozott számos újítás egyike az eredményhirdető átalakulása lesz. A célba érés után a döntősök visszaeveznek a díjátadó pódiumhoz, a döntők ideje alatt DJ és hangulatfelelős, több látványos produkció, valamint számos színes bejátszás teszi még hangulatosabbá a versenyt. Továbbá rengeteg kiegészítő programot kínál a vásárváros és a szponzorfalu a vébén, amely kicsiktől a nagyokon át egy teljes családnak tartalmas kikapcsolódást jelenthet. Szintén rendkívül fontos újítás lesz az A lelátó befedése, így az ott helyet foglalók a várható meleg ellenére is hűvösebb, árnyékosabb helyről izgulhatják végig a futamokat.