500 nap van hátra a tokiói olimpia megnyitójáig

Tokió, 2019. március 12.
A 2020-as tokiói nyári olimpiát reklámozó busz mellett általános iskolások 2019. március 12-én, 500 nappal a játékok megkezdése előtt.
MTI/AP/Szaszahara Kodzsi
A 2020-as tokiói nyári olimpiát reklámozó busz mellett általános iskolások 2019. március 12-én, 500 nappal a játékok megkezdése előtt
Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozták az új sportági piktogramokat, illetve a Japán Posta emlékbélyegeket bocsájtott ki 500 nappal a tokiói olimpia megnyitója előtt.

A piktogramok ezek után megjelennek a jegyeken, a televíziós grafikákban, a versenyhelyszíneken, és immár hagyományosan a játékok főbb vizuális elemei közé tartoznak majd.

Az olimpiák történetében éppen Japánban,

az 1964-es tokiói játékok alkalmával használtak először hivatalosan piktogramokat a sportágak könnyebb azonosítására

, azóta pedig a játékon mindegyikén megjelentek a kis grafikák.

A 2020-as tokiói nyári olimpiát reklámozó busz mellett általános iskolások 2019. március 12-én, 500 nappal a játékok megkezdése előtt Forrás: MTI/AP/Szaszahara Kodzsi

A tervező Hiromura Maszaaki szerint az új piktogramok a korábbiaknál dizájnosabbak, megalkotásuknál arra törekedett, hogy kifejezzék a sportolók dinamizmusát és az izmok megfeszülését, miközben az egész kép könnyed marad.

Az emlékbélyegekben nemcsak gyönyörködni lehet, hanem megvásárlásukkal az előkészületek költségeihez is hozzájárulhatnak az érdeklődők.

A tíz bélyeget tartalmazó ívekből egymilliót kínálnak eladásra, darabját 920 jenért (2326 forint), melyből 100 jen (253 forint) a szervezőkhöz kerül. A bélyegeken többek között a még készülő Olimpiai Stadion, valamint az olimpia és a paralimpia kabalafigurái láthatóak.

Iidzuka Sota, a Rio de Janeiró-i olimpia férfi 4x100 méteres síkfutóváltójának ezüstérmese (fent, b7), Simidzu Kijo karatés (fent, j7) és általános iskolások a 2020-as tokiói nyári olimpia sportági piktogramjainak tokiói bemutatásán 2019. március 12-én, 500 nappal a játékok megkezdése előtt Forrás: MTI/AP/Szaszahara Kodzsi

Az első tapasztalatok alapján hatalmas az érdeklődés a különleges bélyegekre, ugyanis a központi postán az emberek kígyózó sorokban várták a nyitást, hogy hozzájuthassanak a példányokhoz.