Vágólapra másolva!
A magyar kajak-kenu válogatott február végén megérkezett Dél-Afrikába, ahol a festői Roodeplaatban készül a 2019-es szezonra, a szegedi világbajnokságra, amely az olimpiai kvóták megszerzése miatt létfontosságú lesz. Hüttner Csaba, a válogatott szövetségi kapitánya az Origónak elmondta, hogy a magyar csapat tagjai tökéletes biztonságban vannak, és kiváló körülmények között kezdhették el az alapozást.

Munkatársunk helyszíni jelentése Roodeplaatból, Dél-Afrikából.

Amikor szerdán reggel a magyar válogatott dél-afrikai főhadiszállása felé tartottunk, rácsodálkoztunk a gyönyörű tájra, a kellemes szélcsendre és a ragyogó napsütésre.

Az érkezésünk előtt alaposan felkészítettek bennünket, hogy a közbiztonság finom szólva sem a legjobb Dél-Afrikában,

de szerencsére ebből sem mi, sem a magyar versenyzők nem éreztünk semmit.

Megérkezésünkkor egy golyóálló mellényt viselő, talpig feketében pompázó fegyveres biztonsági őr megállított minket, és csak az után engedett be a magyar csapat szálláshelyére, miután igazoltuk a személyazonosságunkat. Miután bezáródott mögöttünk a sorompó, egy teljesen más világba kerültünk. A magyar csapat egy üdülőparadicsomban edzőtáborozik, ahol minden villa előtt áll egy golfkocsi, ráadásul házi szafarizásra is lehetőség van.

A Nyala antilopok a magyar csapattól pár száz méterre legelésztek Forrás: Göbölyös András - Origo

A magyar csapat tagjai szerda délutánra pihenőt kaptak, a többségük aludt, amikor megérkeztünk, így Hüttner Csaba szövetségi kapitány vezetett körbe minket az edzőtáborban.

„A válogatott évek óta idejár edzőtáborozni.

Szerdán délután nem szálltak vízre a magyar hajók Forrás: Göbölyös András - Origo

A vízfelület tökéletesen alkalmas a teljes válogatott ellátására. Az időjárással is tökéletesen meg vagyunk elégedve, szinte mindig harminc fok körül van, és a szél is csak egyszer-kétszer támadt fel. Az étel minőségével és mennyiségével is teljesen elégedettek vagyunk, így a versenyzők úgy étkezhetnek, ahogy azt a saját dietetikusunk előírja" – mondta Hüttner Csaba az Origónak.

A magyar csapat tagjai gyönyörű környezetben készülnek, azonban nem nyaralni és strandolni jöttek Dél-Afrikába. Szerdán délután is mindenki a szobájában aludt, ami bizonyítja, hogy itt bizony kemény munka folyik.

A válogatott nagy része itt kezdte az alapozást, az elején még hosszabbakat eveztek. Majd az edzőtábor utolsó heteiben rövidülnek az edzések – folytatta Hüttner Csaba, aki szerint a dél-afrikai környezet tökéletes arra, hogy ki tudjanak kapcsolni a magyar versenyzők két edzés között.

Hüttner Csaba elégedett a dél-afrikai körülményekkel Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

"Úgy gondolom, hogy egy edzőtábornak nem az a lényege, hogy a versenyzők állandóan mozgásban legyenek.

Ráadásul hétvégén rengeteg lehet a lehetőség. Bármikor el lehet menni egy szafarira, meg megnézni bármilyen helyi látványosságot, amivel fel lehet töltődni, majd ezután újult erővel mennek neki a hétfőnek – tette hozzá a szövetségi kapitány.

A világ- és Európa-bajnok Takács Tamara már az oroszlánparkot is meglátogatta szabadidejében.

Takács Tamara a kölyökoroszlánt is elvarázsolta Forrás: Takács Tamara/Instagram

Simon Miklós, Kozák Danuta korábbi edzője most két vb-győztessel, Takács Tamarával és Kárász Annával dolgozik. A 2016-ban Londonból hazatérő tréner úgy gondolja, mindkét versenyzőjének jó esélye van arra, hogy kijusson az augusztusi szegedi vb-re.

„Még nagyon a felkészülés elején vagyunk.

Most a második héten már kicsit intenzívebben edzünk, de elsősorban még mindig a technikán van a hangsúly - mondta Simon Miklós, aki az idei szezontól már Takács Tamarával is együtt dolgozik. A világ- és Európa-bajnok korábban azt mondta, borzalmas a technikája, de ezen idén változtatni szeretne. Edzője azonban nem ért vele egyet. "Abszolút nem gondolom így. Vannak technikai javítanivalók, de

Ezen dolgozunk most. Szerencsére kiváló hozzáállása van, igazi profi. Remek csapatot alkotnak Kárász Annával – folytatta Simon Miklós, aki tíz évig dolgozott Nagy-Britanniában, előtte pedig az olimpiai bajnok Kozák Danutát és Szabó Gabriellát edzette, úgyhogy tudja, mit beszél.

Simon Miklós csapata: Kárász Anna, Sólyom Dóra és Takács Tamara Forrás: Takács Tamara/Instagram

"Szeretnénk benne lenni a szegedi vb-csapatban.

Azonban ez korántsem egyszerű, hiszen a női mezőny kiemelkedő, így semmi sincs kőbe vésve. Mindenki a legjobb akar lenni, ezért újra és újra bizonyítani kell. Tamival kapcsolatban abban reménykedem, hogy vissza tudja küzdeni magát a tavalyelőtti pozíciójába, és akkor bekerülhet a négyes hajóba" - tette hozzá Simon Miklós.

A magyar csapat legaktívabb tagja, a világbajnok Medveczky Erika szabadfoglalkozás alatt is lement az edzőterembe, a többiek csütörtök reggel folytatják a kemény munkát.