Vágólapra másolva!
Japán megfontolja, hogy beengedje a kvótát szerző észak-koreai sportolókat a jövő nyári tokiói olimpiára annak ellenére, hogy a kommunista vezetésű ország állampolgárai jelenleg hivatalosan nem léphetnek a szigetország területére.

Szakurada Jositaka olimpiáért felelős miniszter szerdán a parlamentben azt mondta: a kormány megvizsgálja a lehetőségét annak, hogy a Koreai NDK sportolói beutazhassanak Japánba.

és szeretnénk, ha a lehető legtöbb résztvevője lenne" - fogalmazott a miniszter. Hozzátette, ehhez több területen is megértésre lesz szükség a felek között, de ő - más hivatalnokokkal együtt - "azért dolgozik, hogy az együttműködés sikeres legyen".

Japán megfontolja az észak-koreai sportolók beengedését az országba Forrás: Imaginechina/Li shanze - Imaginechina/Li Shanze

Az észak-koreai sportolók a tavalyi, phjongcshangi téli ötkarikás játékokon a feszült politikai helyzet ellenére is részt vehettek: a női jégkorongtornán a rendező déli szomszédjukkal közös csapatot szerepeltettek, emellett egy műkorcsolya párosuk indult.

Korábban a két Korea vezetése úgy nyilatkozott a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, hogy a tokiói megnyitón szeretnének közös zászló alatt, együtt bevonulni,

illetve négy sportágban - női kosárlabda, női gyeplabda, cselgáncs csapatverseny, valamint az evezős csapatok között - már a kvalifikációs sorozatokban is vegyes csapatokkal szeretnének elindulni.

Japán az utóbbi időben - elsősorban az észak-koreaiak nukleáris és rakétakísérletei miatt - számtalan szankciót vezetett be az országgal szemben, ezek közül az egyik, hogy a Koreai NDK állampolgárai nem léphetnek japán területre.