Társoldalunk:

A magyar női sakkcsapat a vártnál gyengébben teljesített a vb-n

2019.03.14. 16:30

Asztanában a kínai női és az orosz férficsapat elsőségével fejeződött be a sakkcsapat-világbajnokság. Mindkét együttes megőrizte veretlenségét, a kínai válogatott valamennyi mérkőzését megnyerve nyolc esztendő után végzett ismét az élen. Az orosz csapat két döntetlent engedélyezett ellenfeleinek, hat éve kellett várniuk a világbajnoki címre. Női válogatottunk a vártnál jóval gyengébb eredménnyel és játékkal a kilencedik helyen fejezte be szereplését, hat vereség és két döntetlen mellett csak a sereghajtó egyiptomi együttest tudták legyőzni.

A rajtlistán harmadik, két legjobbját, az exvilágbajnoknő Hou Jifant és a világbajnoknő Ju Wenjunt nélkülöző kínai női válogatott meggyőző játékkal, alaposan kidolgozott stratégiával, a riválisok elleni találkozók fokozott feszültségét ellenfeleiknél jobban elviselve végzett az élen. A kilenc csapatgyőzelemben az éltáblás exvilágbajnoknő Tan Zhongyi mellett Lei Tingjie játszott főszerepet. A kínai sakkozónők a 36 lejátszott partiból mindössze kettőt vesztettek el. A befejező fordulóban már világbajnokként 3,5-0,5-re győzték le az ukrán csapatot, letaszítva a tavalyi olimpiai ezüstérmest a dobogóról.

A nőknél Kína és Oroszország versengett az első helyértForrás: All rights reserved/David Llada

A címvédő, a rajtlistát is vezető orosz együttes elvesztette a bajnoki címet eldöntő sorsdöntő csatát a kínaiakkal szemben. Az utolsó előtti fordulóban sajnos éppen ellenünk tartottak erődemonstrációt, a 4-0-s győzelmük sokkoló volt. A grúzokkal befejezésként négyet remiztek, ez a bronzérmet jelentette ellenfelük számára. A várakozásnak megfelelően a nagy négyes kiemelkedett a mezőnyből, a kazah, az indiai és az amerikai csapatok csak részsikereket értek el.

A tavalyi sakkolimpián elért ötödik helyezés után jóval többet vártunk csapatunktól, a kilencedik helyezés, a hat vereség, a gyenge egyéni eredmények rávilágítottak női sakkozásunk sebezhető pontjaira. Az olimpián alig mérkőztünk meg riválissal, itt valamennyi ellenfél komoly kihívást jelentett. Sakkozónőink kevés tornán játszanak, alig mérkőznek meg a legjobbakkal. A világbajnokság előtt a Magyar Sakkszövetség vezérkarával vívott csaták is elvonták a figyelmüket a felkészülésről, az új kapitány, Antal Gergely sem ismeri alaposan a női sakk rejtélyeit, az ellenfelek szakvezetői a hosszú évek alatt nehéz küzdelmekben edződtek.

R, Thanh Trang Hoang, Havanecz Bianka, Gergely Antal (edző), Gara Anita, Terbe Julianna, és Gara TíciaForrás: hunonchess.com

Októberben csapat Európa-bajnokság lesz, jövőre sakkolimpia, rendezni kell a sorokat. Kitűnő olimpiai szereplése után Hoang Thanh Trang csak árnyéka volt önmagának, de Gara Anita és Tícia sem tudta megismételni Batumiban nyújtott teljesítményüket, Terbe Julianna abszolút formán kívül sakkozott, az újonc Havanecz Bianka is csalódást okozott. Szomorú a statisztika, a 36 partiból a 20 vereség, a 83 elvesztett Élő-pont.

A VII. női csapat-világbajnokság végeredménye:

1.Kína (Tan Zhongyi 7/9, Shen Yang 3/5, Huang Qian 4,5/7, Lei Tingjie 7/8, Ding Yixin 5/7) 18 meccspont, 26,5 pont
2. Oroszország (Katyerina Lahno 4/7, Alekszandra Kosztenjuk 5/7, Valentyina Gunyina 4/7, Alekszandra Gorjacskina 8/9, Olga Girja 5/6) 14, 26
3. Grúzia (Bela Hotanasvili 5,5/9, Meri Arabidze 4/7, Lela Dzsavahisvili 4/7, Nino Bacsiasvili 5/8, Salome Melia 4,5/5) 12, 23
4. Ukrajna 12, 20,5
5. Kazahsztán 10, 18,5
6. India 9, 20
7. Egyesült Államok 7, 15
8. Örményország 4, 15
9. Magyarország (Hoang Thanh Trang 2/8, Gara Anita 2,5/8, Gara Tícia 3,5/8, Terbe Julianna 1/6, Havanecz Bianka 2,5/6) 4, 11,5
10. Egyiptom 0, 4

A férficsapatok versenyében kínai-orosz versengést vártunk, de a címvédő, a kétszeres olimpiai bajnok kínai együttes a második és harmadik fordulóban elszenvedett vereségeikkel csak távcsővel figyelhette az élmezőnyt. Az utóbbi évek csapatversenyein gyengélkedő orosz válogatott legerősebb összeállításában ezúttal nem hibázott. Kibírták, hogy Szergej Karjakin betlizett az éltáblán, mert a 21 esztendős újonc, a gibraltári győztes Vladiszlav Artyemijev rendkívüli magabiztossággal gyűjtögette a pontokat. A társak sem hibáztak, mindössze két partit vesztettek, mindkettőt Karjakin. Már az utolsó forduló előtt ünnepelhették a világbajnoki címet, a befejező játéknapon az indiai négyest keserítették el, letaszították őket a dobogóról, amelynek harmadik fokára végül a kínaiak léphettek fel.

A győztes orosz csapatForrás: All rights reserved/David Llada

Joggal örülhetnek az angolok az ezüstéremnek, a fiatalok között már veteránnak számító Michael Adams gyengélkedett, de bátran állta a megpróbáltatásokat. A körbeveréseknek köszönhetően a kitűnő szellemű csapat szép sikert ért el.

India nélkülözte két legjobbját, Viswanathan Anandot és Pentala Harikrishnát. Az amerikai együttesből hiányzott az olimpiai arany-és ezüstérmes négy nagymester. Azerbajdzsán nem bízhatott sikeres szereplésben Sahriyar Mamedgyarov és Tejmur Radzsabov távollétében.

Orosz-kínai csataForrás: hunonchess.com

A XII. férfi csapat-világbajnokság végeredménye:

1.Oroszország (Szergej Karjakin 3/7, Jan Nepomnjacsij 4/6, Alekszandr Griscsuk 5,5/8, Dmitrij Andrejkin 4,5/7, Vladiszlav Artyemijev 6,5/8) 16 meccspont 23,5 pont
2. Anglia (Michael Adams 3,5/9, Luke McShane 6/9, David Howell 6/9, Gawain Jones 5,5/8, Jon Speelman 0/1) 13, 21
3. Kína (Ding Liren 5/8, Yu Yangyi 3,5/7, Wei Yi 5,5/9, Bu Xiangzhi 4,5/7, Ni Hua 2,5/5) 12, 21
4. India 11, 22
5. Egyesült Államok 11, 20,5
6. Irán 8, 18
7. Azerbajdzsán 8, 16,5
8. Kazahsztán 4, 14,5
9. Svédország 4, 10,5
10. Egyiptom 3, 12,5