Társoldalunk:

Amerikában kapott újabb esélyt a rákkal küzdő magyar kajakos

2019.03.30. 07:45

Elkezdődhetett Tóth Róbert kezelése az Egyesült Államokban. Az U23-as Európa-bajnok korábbi kajakos egy houstoni klinikán kapott esélyt az életre, vagyis speciális programban vehet részt, amelynek segítségével a reményei szerint meggyógyulhat.

„Alig hiszem el, hogy eljutottunk idáig! Sikerült időt nyernünk, hogy összegyűjtsük a kezelés teljes árát!”– írta az első, hatórás beavatkozásra utalva a közösségi oldalán Reményi Diána, a kajakos párja, aki kint tartózkodik a szerelmével Amerikában, és igyekszik mindenben segíteni neki – számolt be a Blikk.

Tóth az adenoid cisztikus carcinoma nevezetű ritka betegségben szenved. Még 2017-ben a kór megtámadta a könnycsatornáját, aztán a gerincén és a májában is kialakultak áttétek. Itthon sugár- és kemoterápiás kezelést kapott, a szeme mögötti daganatot sikerült is teljesen eltüntetni, de a sugárterápia miatt a bal szemére megvakult. A gyógyszert ugyan ingyen kapja meg, de az ellátás költsége egy évre 150 ezer dollár (43 millió forint). Ezt az összeget pedig előre kérte a klinika. Több segítséget is kaptak – például a Kolonics György Alapítványon keresztül –, így letehették az „előleget”. A világon összesen harminchat ember kerülhetett be a programba.

Tóth Róbert az egyik kezelésenForrás: Instagram

„Eddig 30 ezer dollár, azaz körülbelül nyolc és fél millió forint gyűlt össze. Ez fantasztikus, nagyon hálásak vagyunk” – mondta Reményi, aki arra is kitért, hogy a kedvese májából vett biopszia eredménye azt mutatta, romlott az állapota. Egyszerűen muszáj volt elkezdeni a kezelést, nem maradt több idejük.

A sportolónak most óriási erőt adhat, hogy végre foglalkoznak vele az orvosok. Igyekszik nem elhagyni magát, próbálja a lehetőségeihez képest normalizálni az életét. Még kajakba is ült, bár ahogy fogalmazott, minden kilométer után ki kellett állnia. Azért hozzátette, nem adja fel, akkor is megy tovább.

„Mindig megéri erősnek lenni! Köszönjük, hogy velünk vagytok!” – írta ugyancsak a Facebook-oldalára Reményi.