Tovább nő a magyar olimpikonok megbecsülése

SZABÓ Tünde
Szabó Tünde sportért felelős államtitkár beszédet mond a Héraklész díjátadó gálán, az Uránia Nemzeti Filmszínházba
Vágólapra másolva!
Az olimpiai járadékkal kapcsolatos változásokról - a hatósági eljárás kötelezettségén túl - az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportállamtitkársága személyes levélben adott útmutatást a teendőkről valamennyi érintettnek, segítve az eljárási folyamat lerövidítését.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár az MTI-nek hangsúlyozta: tovább nő a magyar olimpikonok megbecsülése. Kiemelte, a sportállamtitkárság a tájékoztatáson túl konzultációs lehetőséget is biztosít a minél gyorsabb feladatellátás érdekében.
"A beérkezett kérelmek feldolgozása, azok ütemében folyamatos, maximálisan betartva a törvény által nyújtott eljárási határidőt" - mondta. Hozzátette: a járadék megváltozott szabályok szerint történő megállapítására a jogosult kérelme alapján hozott határozattal kerül sor.
"A megváltozott összegű járadék folyósításáig terjedő átmeneti időszakra eső különbözet - jegybanki alapkamattal növelt értékben - a megváltozott összegű járadékkal együtt kerül folyósításra" - közölte.

Szabó Tünde elismeri a szakemberek munkáját is Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az olimpiai járadékra jogosító sporteseményeken (olimpiai játékok, paralimpiai játékok, siketlimpia, sakkolimpia, siketek sakkolimpiája) érmes helyezést elért sportolók, valamint a sporteredmény elérésében közreműködő edzők több évtizedes, magas színvonalú, kiemelkedő tevékenysége és életútja megbecsüléseként szavazta meg az Országgyűlés azt az indítványt, amely révén az olimpiai járadék ma a jogosultak méltó elismerésére alkalmas. A 2019. január 1-jével hatályba lépett jogszabály-módosítás következtében az érmes valamennyi helyezése után jogosulttá vált a helyezés alapján járó járadék teljes összegére. Ezen felül az egy ezüstéremért és a bronzéremért járó járadék összege is emelkedett.
Szabó Tünde hangsúlyozta: a sportirányítás számára valamennyi sportszakember munkája elismerésre méltó, amely alapjaiban határozza meg a magyar sport sikerességét.

- mondta az államtitkár.
Szabó Tünde hozzátette: a módosítás közvetett módon a sportolók nyugodt életkörülményeinek biztosításában kulcsszerepet játszó házastársnak járó özvegyi járadék mértékére is hatással van, amely ezáltal megfelelő támogatást nyújt az özvegyen maradt házastárs részére.