Társoldalunk:

Javult az Amerikában kezelt, súlyos beteg magyar kajakos állapota

2019.04.08. 07:33

Biztatóan halad Tóth Róbert (29), a korábbi U23-as Európa-bajnok kajakos kezelése az Egyesült Államokban: a rák ritka, agresszív fajtájával küzdő sportoló már öt kezelésen túl van a houstoni klinikán, s az eredmények reményt keltőek - írja a Blikk.

"Még várni kell az első képalkotó kontrollvizsgálatra, hogy lássuk, pontosan hogyan hat a gyógyszer, de a vérképem már az első kezelés után sokkal jobb volt, mert amikor megérkeztünk február elején, a májértékek kritikus állapotban voltak a sok áttéttől. Ez azóta rendeződni látszik, hétről hétre jobb az eredmény, és ami nagyon fontos, nem fáj semmim – mondta a Blikknek az utánpótlás-Európa-bajnok kajakos, akinek 2017-ben támadta meg a könnycsatornáját az adenoid cisztikus carcinoma nevezetű kór. Később a gerincében és a májában is kialakultak áttétek. Itthon sugár- és kemoterápiás kezelésen esett át, a szeme mögötti daganatot sikerült eltüntetni, de a sugárterápia miatt a bal szemére megvakult.

Az eljárás igénybe veszi Tóth Róbert szervezetét, de hetente egyszer így is kajakba ül, hogy megőrizze a kondícióját.

Tóth Róbert az egyik kezelésenForrás: Instagram

Tóth és felesége, Reményi Diána februárban utazott Houstonba, ahol egy új, speciális program adott reményt számukra. A sportoló minden kedden kezelésen vesz részt, ami természetesen komoly igénybevételt jelent a szervezetének.

"A kezelés elég kemény, mivel heti rendszerességű, kevés az idő regenerálódni. Gyakran van hányingerem, előfordul, hogy egész nap, és az is, hogy hányok. Emiatt persze, az evés is nehéz, de egy dietetikus segítségével ezen is dolgozunk. Napi 3200 kalóriát kell ennem, ehhez használok egy telefonos applikációt is. Nem szeretnék több súlyt veszteni, sőt, jó lenne visszanyerni a régi erőmet" – árulta el Tóth.

Mivel a klinika előre kérte a teljes összeget – egy évre 150 ezer dollárt (43 millió Ft-ot) –, óriási szükség volt adományokra. A kezelés megkezdéséhez elegendő biztosíték a Kolonics Alapítványon keresztül befolyt támogatásokból gyűlt össze, s továbbra is zajlik a gyűjtés. Az alapítvány elnöke, Csabai Edvin a washingtoni magyar nagykövettel is egyeztetett, s a helyi konzul a kórházba is elkísérte Tóthékat.