Társoldalunk:

Birkózó-Eb: Németh Zsanett kikapott az elődöntőben, Galambos Ramóna a vigaszágon

2019.04.10. 18:34

A 76 kilós Németh Zsanett 9-3-ra kikapott az elődöntőben a bukaresti birkózó Európa-bajnokság szerdai napján, így csütörtökön bronzéremért küzdhet.

Az UTE versenyzője jól kezdte a mérkőzést, még egy perc se telt el, amikor kitolta Martina Künzöt. Az osztrák végig nagy elánnal birkózott, ezt próbálta többször megkontrázni a két éve ezüstérmes magyar birkózó. Künz hiába fogta be a fejét, Németh a szőnyeg szélénél visszafogott, így ő tette partvonalon kívülre ellenfelét, aki azonban egy mögékerüléssel még a szünet előtt egyenlített.

A folytatásban Németh letolta riválisát a küzdőtérről, ezzel ismét nála volt az előny. A tavalyi Eb-n két, a vb-n pedig egy súlycsoporttal lejjebb bronzérmes Künz azonban nem tört meg, láthatóan maradt még ereje. Nagy erővel tolta ki Némethet, aki az utolsó pillanatban ellépett és ellenfele mögé került, csakhogy az osztrákok videobírót kértek, és ez az ő igazukat támasztotta alá: Németh már kilépett, amikor kibújt a szorításból, így 5-2 helyett 3-3 lett az eredmény.

Németh Zsanett csütörtökön bronzéremért küzdhet a birkózó-Eb-nForrás: Magyar Birkózó Szövetség

Ettől mintha kissé megtört volna a magyar sportoló, Künz pedig még inkább erőre kapott, és egy újabb kitolással már 4-3-ra vezetett. Németh utolsó erőtartalékait mozgósítva ismét kitolással próbálkozott, de közben Künz ráfogott és a szőnyeg szélén a hátára hajította a magyar birkózót (3-8). Ritter Árpád videobírót kért, hátha már kilépett az osztrák, mielőtt az akcióját indította, de mivel nem volt igaza, így 9-3-lett a végeredmény.

Az elődöntőt követően Németh nem akart értékelni, mert beütötte a fejét. Ugyanakkor Ritter Árpád szövetségi kapitány azt mondta, tanítványa elsősorban azért maradt alul, mert 4-3-as hátránynál kissé elkapkodta az akcióját, emiatt tudott az osztrák ráfogni, és abból négy pontot szerezni. A nehézsúlyú versenyző egész napi teljesítményét értékelve úgy vélekedett, összességében nagyon taktikusan és okosan birkózott. Ezt szerinte az is alátámasztja, hogy míg egy éve a kontinensviadalon kikapott Szabira Alijevától, ezúttal a negyeddöntőben 7-1-es sikerrel búcsúztatta az azeri birkózót.

"Várhatóan a norvég Maria Moen Solheim lesz Németh ellenfele a bronzmeccsen, azt meg kell nyerni" - mondta az MTI-nek a szakvezető.

A skandináv riválisnak a vigaszágon a román Diana Elena Vlasceanu lesz az ellenfele, hogy eljusson az éremcsatáig.

Galambos Ramóna a vigaszágon folytathatjaForrás: MTI/Czagány Balázs

A márciusban az U23-as kontinensviadalon aranyérmes Galambos Ramóna szerdán a vigaszágon folytathatja a küzdelmet az 59 kilósok között, mivel a negyeddöntőben őt legyőző, egy súlycsoporttal lejjebb kétszeres Európa-bajnok és tavaly világbajnoki ezüstérmes bolgár Biljana Zsivkova Dudova a négy között is nyert. A PEAC versenyzője a fehérorosz Kacjarina Hancsar Januskeviccsel találkozik majd a bronzmérkőzésért.