Vágólapra másolva!
A kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában Szilvássy Erik bronzéremmel debütált a felnőttek között a bukaresti birkózó Európa-bajnokságon.

Az U23-as világ- és Európa-bajnok a helyosztón 2-1-re múlta felül a litván Eividas Stankeviciust, ezzel megszerezte a magyar csapat ötödik dobogós helyezését a román fővárosban. Korábban az 57 kilós Barka Emese győzött, emellett a 62 kilós Sastin Marianna, a nehézsúlyú Németh Zsanett és a szabadfogásúak 92 kilogrammos kategóriájában Veréb István harmadik lett.
Szilvássy a korábbi találkozóihoz képest sokkal nagyobb tempóban kezdett,

alig húsz másodperc elteltével máris válldobással próbálkozott, ellenfele csak az utolsó pillanatban tudott kibújni belőle.

A Pénzügyőr versenyzőjének ez nem szegte kedvét, egyszer már szinte Stankevicius mögött volt, csak nem tudta megragadni őt. Nem kellett sokáig várni a litván birkózó intésére (1-0), csakhogy Szilvássy pörgetési kísérletéből kibújt és visszafogott, azaz rögtön egyenlített.

Szilvássy Erik élete első felnőtt versenyén bronzérmet nyert Forrás: M4Sport.hu

A félperces pihenőt követően is a magyar birkózó diktálta a tempót, addig hajtotta riválisát, amíg ismét le nem küldte őt a bíró a szőnyegre (2-1). Szilvássy parterben egy ideig próbálkozott, de már láthatólag nem érezte magában az erőt egy akcióhoz, ezért felállt. A hátralévő több mint egy percben elsősorban a védekezésre összpontosított, ezt hibátlanul hajtotta végre, még csak veszélyes szituációba sem keveredett, ezzel 24 évesen első felnőtt világversenyén rögtön érmet nyert.

– mondta az MTI-nek Szilvássy, aki elárulta, a szokottnál kicsit jobban izgult, mert a felnőtt versenynek más a légköre, hangulata, amit még szoknia kell. Úgy vélte, talán ezért nem látszódott annyira a szőnyegen, amit a kontinensviadal előtt érzett, hogy bombaformában van.
Szilvássy kijelentette, az a célja, hogy az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a legjobb ötben végezzen, ezzel kvótát szerezzen. Ugyanakkor megjegyezte, nyáron a minszki Európa Játékokra Lőrincz Viktor utazik, utána pedig Sike András szövetségi kapitány dolga, hogy eldöntse, ki indul Kazahsztánban.
Vasárnap még két magyar lép szőnyegre, a 72 kilós Fritsch Róbert és a 97 kilogrammos Varga Ádám a vigaszágon harcolhat tovább a bronzéremért.