Teljes magyar siker a női egyes selejtezőjében

asztalitenisz
Budapest, 2019. április 22. Fehér Orsolya az ausztrál Melissa Tapper ellen a budapesti asztalitenisz-világbajnokság női versenyének selejtezőjében a Hungexpo területén 2019. április 22-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Mindhárom selejtezőben induló magyar játékos - Bálint Bernadett, Fehér Orsolya és Hartbrich Leonie - feljutott a főtáblára női egyesben a Hungexpón zajló budapesti asztalitenisz-világbajnokságon, így hat hazai pingpongos lesz a legjobb 128 között.

Vasárnap mindhárom magyar megnyerte első meccsét a csoportjában, így egy hétfői újabb siker mindannyiuk esetében főtáblára jutást ért. A 23 éves Bálint Bernadett (161. a világranglistán) nem bízott semmit a véletlenre, négy szettben megverte a nála egy évvel fiatalabb svájci Celine Reustot (224.), az egyformán 19 esztendős Fehért (224.) és Hartbrichot (222.) viszont nagy küzdelemre kényszerítette nála előkelőbben jegyzett ellenfele.

Fehér előbb 2-0-ra, majd 3-1-re vezetett az ausztrál Melissa Tapperrel (160.) szemben, s bár a riválisnak mindkétszer sikerült szépítenie, végül hat szettben győzött. Hartbrich az iráni Masid Asztarival (163.) csapott össze, s óriási csatát vívott a fejkendőben és hosszú szárú nadrágban játszó riválissal. Az ellenfél rendre előnybe került a játszmákat tekintve, de a magyarnak mindig sikerült egyenlítenie, majd a döntő felvonásban már ő irányított, 10-3-as vezetésre tett szert. Asztari négy meccslabdát még hárított, az ötödiket azonban már nem tudta, így Hartbrich jutott a 128-as elitmezőnybe.

"Igyekeztem minél gyorsabban befejezni a meccset, nem akartam hosszú labdamenetekbe bonyolódni, az egyszerű megoldásokat választottam. Örülök, hogy mindkét mérkőzésemet 4-0-ra sikerült megnyernem" - értékelt Bálint. "Nagyon örülök, hogy sikerült győznöm, hiszen ellenfelem előttem van a világranglistán. Amikor megláttam a sorsolást, reménykedtem abban, hogy fel tudok jutni a főtáblára, és nagyon boldog vagyok, hogy összejött. Köszönöm a nézőknek a szurkolást, rengeteget segítettek" - örvendezett Fehér.

"Az iráni játékosnak hosszú szemcsés borítása volt az ütője egyik oldalán, időbe telt, amíg ezt megszoktam. Óriási élmény volt, hogy ennyien szurkoltak nekem. Azzal vágtam neki a vb-nek, hogy szeretnék egy meccset nyerni, minden várakozásomat felülmúlja, hogy sikerült a főtálára kerülnöm. El sem hiszem" - nyilatkozott Hartbrich.

Ebben a versenyszámban Póta Georgina 27., Pergel Szandra 47., Madarász Dóra pedig 53. kiemeltként már tagja a 128-as mezőnynek. A sorsolást később tartják, a főtáblás küzdelmek kedden rajtolnak.

A Lakatos Tamás, Majoros Bence és az András Csaba, Juhász Patrik duó is feljutott a selejtezőből a férfi párosok 64-es főtáblájára a budapesti asztalitenisz-világbajnokságon. A Bálint Bernadett, Nagyváradi Mercédesz kettős vereséget szenvedett hétfőn a kvalifikációban, így búcsúzott. Az első körben erőnyerő Lakatosék a második fordulóban egy pakisztáni riválist vertek nagyon könnyedén, Andrásék pedig második meccsükön egy malajziai kettős felett diadalmaskodtak öt szettben.

Bálinték egy szingapúri egységgel vették fel a versenyt az egykörös kvalifikációban, és nagy csatában, öt szettben kikaptak úgy, hogy a döntő játszmában nekik is volt egy meccslabdájuk. A csak párosban indult Nagyváradi számára így véget is ért a vb.

Póta Georgina és a svéd Matilda Ekholm tizedikként kiemelt duója, valamint Madarász Dóra és Pergel Szandra (13.), a férfiaknál pedig Ecseki Nándor és Szudi Ádám (5.) már tagja a főtáblás mezőnynek párosban. A sorsolást később tartják, 19.00, illetve 19.45 órától pedig már le is bonyolítják az első fordulót.