Társoldalunk:

Gedó György 70 éves

2019.04.23. 19:34

A müncheni olimpia aranyérmes bokszolóját, a kétszeres Európa-bajnok Gedó Györgyöt köszöntötte 70. születésnapja alkalmából a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja és a Nagy Béla Fradi Hagyományőrző Egyesület. Gedó az egyetlen magyar ökölvívó, aki négy olimpián is részt vett, 1968 és 1980 között.  

A kedden 70. születésnapját ünneplő Gedó György olimpiai aranyérmes ökölvívót köszöntötték egykori sporttársak, edzők és sportvezetők a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja és a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület szervezésében.

A Gedó György müncheni döntőjéről készült rádiófelvétel lejátszása után Nemcsák Károly színművész, a József Attila Színház igazgatója olvasott fel egy, az ökölvívásról szóló írást. Ezt követően filmfelvételek idézték fel az ünnepelt pályafutásának emlékezetes pillanatait, benne az Európa-bajnoki sikerekkel, majd Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke arról beszélt, hogy kevés olyan magyar olimpiai bajnok van, aki nemcsak az élet napfényes oldalát, hanem annak árnyékos részét is megtapasztalta. Örülök, hogy a nehézségek után most itt vagy velünk egészségesen– mondta a MOB elnöke.

Gedó-napokat tartunk, hiszen ma a születésnapodat ünnepeljük, holnap pedig György nap lesz, amit én nagyon jól tudok– hangsúlyozta utóbbival kapcsolatos érintettségét Nébald György, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának szintén olimpiai aranyérmes elnöke. Személyes élményei között felidézte, hogy 1980-ban, Moszkvában mindketten tagjai voltak az olimpiai küldöttségnek, az ünnepeltet pedig egy olyan egyedi újsággal lepte meg, amely kifejezetten erre az alkalomra készült, és amely korabeli cikkek és fotók segítségével Gedó György pályafutását idézte fel.

Gedó György olimpiai bajnok ökölvívót (b) köszönti 70. születésnapja alkalmából Nébald György olimpiai aranyérmes kardvívó, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke (j) a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület belvárosi rendezvénytermében 2019. április 23-ánForrás: MTI/Mohai Balázs

A Magyar Ökölvívó Szövetség nevében Erdei Zsolt elnök életműdíjjal tüntette ki Gedót, és elárulta, hogy a szövetségben már tortával is felköszöntötték őt.

Az olimpiai bajnok egykori klubja, a Vasas SC képviseletében Raduly József, a piros-kék egyesület örökös tiszteletbeli elnöke szólt az ünnepelthez, majd Kincses Ferenc, az ökölvívó szövetség egykori főtitkára kiemelte, hogy Gedó György az egyedüli magyar ökölvívó, aki négy olimpián szerepelt.

Az ünnepelt elárulta: nem volt könnyű megélnie ezt a 70 évet, aminek volt szép és keserű része, de mégis „így volt jó”, mert volt benne minden. Ahogy fogalmazott, pályafutásom során az igényességre törekedtem, a tanítványaimnak is ezt adtam tovább. Mindig visszautasítottam a bunyós elnevezést, mi ökölvívók vagyunk. Az ökölvívás technikai sport, az idegek és izmok játéka– majd hozzátette, sportága nagy értéke az integráció.

Gedó György olimpiai bajnok ökölvívó beszédet mond a 70. születésnapja alkalmából tartott köszöntésen a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület belvárosi rendezvénytermében 2019. április 23-ánForrás: MTI/Mohai Balázs

Amikor még volt sikeres magyar ökölvívás

Gedó György Újpesten született, de gyerekkorát Békéscsabán töltötte, és ott is kezdett el bokszolni már gyerekként. Egy rövid kitérő után (Magyar Pamut SC) 1967-ben igazolt a Vasashoz, és a következő évben már magyar bajnoki címet szerzett, amit összesen még hét elsőség követett 1980-ig, pályafutása végéig.

Legnagyobb eredményét az 1972-es müncheni olimpián érte el, amikor Papp Lászlóval a ringsarokban aranyérmet szerzett papírsúlyban. Gedó kétszeres Európa-bajnokként érkezett Münchenbe (1969 Bukarest, 1971 Madrid), nem véletlen, hogy a papírsúlyú ökölvívó magabiztosan nyilatkozott fél évvel a világverseny előtt: Három nagyszerű versenyzői évvel a hátam mögött, Münchenre is bizakodva tekintek. Nyugodt vagyok: mindent megteszek a siker érdekében, noha súlycsoportomban sokkal keményebbek, sokkal erőszakosabbak, sokkal szívósabbak lettek az ellenfelek. (Képes Újság, 1972. március 4.)

A müncheni olimpia előtt egyébként nemcsak ő, hanem Kajdi János és Orbán László is esélyes volt az aranyéremre, utóbbi kettőnek végül be kellett érnie az ezüstéremmel. 

Gedó György 1975-ben a katowicei Eb-n még bronzérmet szerzett, majd egy kis időre abbahagyta az ökölvívást, hogy aztán visszatérve kijusson a moszkvai olimpiára, ami egyben utolsó mérkőzéseit is jelentette, a legjobb 8 között esett ki. 

Gedó György abban az időben volt sikeres ökölvívó, amikor még világszínvonalú volt a magyar amatőr ökölvívás, és minden világversenyen éremesélyes sportolók képviselték Magyarországot. 1928 és 1960 között minden olimpiáról aranyéremmel tértek haza az ökölvívók, utána azonban 12 évet kellett várni, hogy Gedó György személyében újra legyen olimpiai bajnoka a sportágnak. 

Gedó György alapállásbanForrás: MTI/Mohai Balázs

A cikk megírásához az Arcanum Digitális Tudománytárat használtuk.