Társoldalunk:

Helytállt a magyar vegyes páros a címvédő ellen az asztalitenisz-vb-n

2019.04.24. 11:22

A nyolcaddöntő jelentette a végállomást a Szudi Ádám, Pergel Szandra vegyes páros számára a budapesti asztalitenisz-világbajnokságon, miután a szerdai játéknap délelőttjén hat szettben kikapott a második helyen kiemelt, címvédő japán Josimura Maharu, Isikava Kaszumi duótól.

A magyar fővárosban rendezett januári World Tour-versenyen döntős, 13.-ként rangsorolt magyar páros a G pavilon "centerpályáján" kezdhette meg a mérkőzést - a nap folyamán minden magyar itt játszhat majd -, s azzal a tudattal állhatott oda az 1-es asztalhoz, hogy nincs veszítenivalója. A célját a 16 közé kerüléssel már teljesítette, a jóval esélyesebb ázsiaiak ellen pedig felszabadultan játszhatott.
Ennek megfelelően is kezdték a magyarok a mérkőzést, a rivális meglepetésre 7-0 után szerezte első pontját, s a vége magabiztos, 11-5-ös hazai szettnyerés lett.

A második játszmára aztán már bemelegedtek a japánok is, ez már sokkal szorosabb küzdelmet hozott, s a végén,10-9-nél hiába volt Szudiéknak ismét szettlabdája, ezt a felvonást 14-12-re már az ellenfél nyerte. A magyarok a folytatásban is egyenrangú partnerei voltak a világbajnoknak, sőt, úgy kerültek ismét játszmaelőnybe, hogy többször is látványos labdamenetek végén hozták olyan helyzetbe Isikaváékat, amelyet nem tudtak megoldani.

Pergel Szandra és Szudi Ádám a japán Josimura Maharu és Isikava Kaszumi ellen játszik a legjobb nyolc közé jutásért a budapesti asztalitenisz-világbajnokság vegyes páros versenyébenForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A negyedik szettben aztán jött egy-két hiba a magyaroktól, az ázsiaiak pedig ezt kihasználva ismét egyenlítettek, majd lendületben maradva - ha nehezen is, de - a következő játszmát is begyűjtötték, így már ők voltak kedvezőbb pozícióban. A hatodik szettet is a japánok kezdték jobban, 1-3-nál Bátorfi Zoltán, a nők szövetségi kapitánya időt is kért, ez segített, mert előbb 4-4-nél sikerült utolérni az ellenfelet, majd 8-4-re, 9-6-ra és 10-8-ra már Pergelék vezettek. A két szettlabda azonban nem bizonyult elégnek, Jusimuráék fordítottak, s első meccslabdájukat értékesítve véget vetettek a továbbjutásról szőtt magyar álmoknak.Később még Szudi és Pergel is asztalhoz áll, előbbi Ecseki Nándorral, utóbbi pedig Madarász Dórával a férfi, illetve női párosok nyolcaddöntőjében.

"Közel voltunk a bravúrhoz, sajnálom, hogy nem sikerült. - nyilatkozott Pergel Szandra. - Persze a világbajnok párostól nem szégyen kikapni, nagyon pontosan kell ellenük játszani, s ez ma többnyire sikerült is. Nagyon kevésen múlt, a második játszmában és az utolsóban is szettlabdáink voltak, de nem jött össze."

"Mindketten jól játszottunk, de hát egy világklasszis kettős volt az ellenfél. Mindenesetre jó, hogy a későbbi páros meccsek előtt ma már tudunk játszani egy mérkőzést. Ecseki Nándival mindent megteszünk majd a továbbjutásért a portugálok ellen." - mondta Szudi Ádám.

vegyes páros, nyolcaddöntő:
Josimura Maharu, Isikava Kaszumi (japán, 2.)-Szudi Ádám, Pergel Szandra (13.) 4-2 (-5, 12, -6, 6, 8, 8)

Egyesben Madarász Dóra négy szettben kikapott a kilencedik helyen kiemelt szingapúri Feng Tien-vejtől a legjobb 32 között, ezzel az utolsó magyar versneyző is búcsúzott egyesben a hazai vb-től.

A 25 éves játékos kedden este 1-3-ról fordítva verte a 22.-ként rangsorolt, kínai születésű holland Li Jiét a második fordulóban, de a szerdai játéknap délelőttjén még ennél is nagyobb bravúrra lett volna szüksége a világ egyik legjobbja ellen.

Az első két játszma villámgyorsan Fengé lett, majd a harmadik közepén felcsillant ugyan a remény a magyar szettnyerésre, Madarász ugyanis 6-5-re és 7-6-ra is vezetett, de a szingapúri fordított és a harmadik szakasz begyűjtésével bő negyedóra elteltével máris a továbbjutás küszöbére érkezett.

A világranglistán 70. magyar játékos a folytatásban sem tudta megnehezíteni neves ellenfele dolgát, így végül búcsúzott, de vigasztalhatja, hogy a hazai versenyzők közül ő jutott a legtovább egyesben, és a 32 közé kerüléssel túlteljesítette a kiemelési számát, az 53-ast.

"Még soha nem játszottam Fenggel, videókat néztem róla, hogy felkészüljek, de ez nem volt elég. Végig ő irányított, nem adott lehetőséget, hogy kibontakozzak, nem véletlenül top 10-es játékos" - nyilatkozott Madarász Dóra, aki hozzátette: álmodozott arról, hogy ilyen jól sikerül szerepelnie a vb-n, de a múlt heti combsérülése után nem gondolta volna, hogy ez összejön.

A magyar játékos a nap folyamán később még Pergel Szandrával is asztalhoz áll a női páros nyolcaddöntőjében.

női egyes, 3. forduló (a 16 közé jutásért):
Feng Tien-vej (szingapúri, 9.) - Madarász Dóra (53.) 4-0 (7, 4, 8, 8)