Társoldalunk:

Kilencedik olimpiája lesz a tokiói a rekorder sportlövőnek

2019.04.25. 14:28

Nino Szalukvadze lehet az első nő, aki kilenc nyári olimpián szerepel, miután megszerezte a kvótát a 2020-as tokiói játékokra.

 

A georgiai sportlövő a légpisztolyosok 10 méteres számában vívta ki az indulási jogot azzal, hogy ötödik lett a pekingi világkupaversenyen.

Egy 1993-as versenyenForrás: Sputnik/RIA Novosti/Г.

Az 50 éves sportoló az 1988-as, szöuli olimpia óta valamennyi nyári ötkarikás játékokon részt vett, hosszú pályafutása alatt pedig egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet nyert. Rögtön első próbálkozásra - még szovjet színekben - lett olimpiai bajnok a pisztolyosok 25 méteres számában és a dél-koreai fővárosban másodikként végzett abban a számban, amelyben most kvótát szerzett.

Húsz évvel később Pekingben szintén 10 méteren volt harmadik - immár grúzként. Szalukvadze Rióban az első olyan olimpikon lett, aki anyaként egy csapatban szerepelt a fiával.

2012-ben ő vitte a georgiai zászlót LondonbanForrás: AFP/Christophe Simon

Szalukvadze nyolc olimpiai szereplésével eddig holtversenyben tartotta a rekordot Lesley Thompson kanadai evezőssel és Josefa Idem olasz-német kajakossal a nők között. Az abszolút csúcsot Ian Millar kanadai díjugrató tartja, aki 1972 és 2012 között tízszer volt olimpikon.