Vágólapra másolva!
Több mint háromórás találkozón mutatkozott be a budapesti közönség előtt, a korábbi Grand Slam-bajnok és Davis-kupa-győztes Marin Cilic. A horvát klasszisnak nem jutott könnyű ellenfél a Hungarian Open nyolcaddöntőjében, a salakborítás egyik specialistája, az uruguayi Pablo Cuevas várt rá. Cilic hiába kezdte remekül a találkozót és nyerte az első játszmát, Cueval fordítani tudott, és kiejtette a horvát klasszist.

2019-ben harmadik alkalommal rendeznek Budapesten ATP 250-es tornát. Az idei verseny egyik különlegessége, hogy először nevezett egy korábbi Grand Slam-győztes a magyarországi eseményre. Marin Cilic 2014-ben nyerte meg a US Opent Kei Nishikorit legyőzve a döntőben. A horvát klasszis azóta két Grand Slam-döntőt is játszott, 2017-ben Wimbledonban Roger Federertől kapott ki, majd 2018 januárjában szintén a svájci múlta a horvátok első számú teniszezőjét.

Marin Cilic 2014-ben már Grand Slam győzelemnek örülhetett, de 2019-ben Budapesten nem sikerült meccset nyernie Forrás: AFP/Greg Wood

A budapesti torna első kiemeltjeként Cilic az első fordulóban erőnyerőként nem lépett pályára, míg második körben az uruguayi Pablo Cuevas volt az ellenfele. A horvát rögtön elvette ellenfele adogatását, de a feltámadó szél miatt nem tudta érvényesíteni az ütőerejéből származó előnyét, és 4-4-nél már egyenlő volt az állás. Cuevas egykezes fonákjai folyamatosan a vonalon landoltak, így a korábbi világranglista 3. helyezett egészen 6-5-ig nem tudta elvenni ellenfele adogatását. Ekkor azonban az uruguayi keze megremegett, és Cilic 7-5-re megnyerte az első játszmát.

A második szett első játékában Cuevas rögtön elvette a horvát adogatását, és az előnyét a szett közepéig tudta is tartani.

A szél teljesen kiszámíthatatlanná tett szinte minden labdamenetet, egy-egy remeknek látszó elütésből is komoly „out"-ok születtek.

Nem is találtak fogást egymáson a felek, és tie-break döntött a szettről, ahol a remekül játszó Cuevas ugyan már 5-2-re is vezetett, mégis Cilicnek volt meccslabdája, azonban nem tudott vele élni, és végül az uruguayi kiegyenlített és következhetett a döntő játszma. A harmadik szett gyors breakváltásokkal kezdődött, majd később Cilic adogatójátékánál négy breaklabdát is hárított a horvát, így következhetett a döntő játszmában is a rövidítés. Ezt Cuevas bírta jobban idegekkel, és egy 3 óra 15 perces mérkőzésen búcsúztatta az első kiemeltet.

A torna második kiemeltje, a szintén horvát Borna Coric háromszettes találkozón múlta felül a holland Robin Haseet és jutott a legjobb nyolc közé. Balázs Attila a tavalyi döntős John Millmann legyőzésével már negyeddöntős, ahol a francia, páros-specialista Pierre-Hugues Herbert lesz az ellenfele. A vajdasági Györe László a legjobb 16 között az olasz Sinnerrel találkozik.

Balázs Attila pályafutása egyik legnagyobb sikerét aratta már a negyeddöntős szerepléssel Forrás: twitter.com/HUNgarianTENNIS

A magyarok közül Piros Zsombor a selejtezőben, Valkusz Máté egyéniben és a Nagy Péter-Boros Gábor duó párosban az első fordulóban búcsúzott.

Eredmények:
nyolcaddöntő:
Cuevas (uruguayi)–Cilic (horvát, 1.) 5:7, 7:6 (8-6), 7:6 (7-3)
Baszilasvili (georgiai, 4.)–Gojowczyk (német) 6:3, 0:6, 6:3
korábban:
Coric (horvát, 2.)–Haase (holland) 6:3, 4:6, 6:4
Krajinovic (szerb)–Albot (moldovai, 8.) 7:5, 6:4
Berrettini (olasz)–Bedene (szlovén) 7:6 (10-8), 6:2