Társoldalunk:

Kínáé az első aranyérem a budapesti asztalitenisz-vb-n

2019.04.26. 16:25

A sportági nagyhatalom Kína nyerte meg az első aranyérmet a Hungexpón zajló budapesti asztalitenisz-világbajnokságon, miután a vegyes párosok péntek délutáni fináléjában a Hszü Hszin, Liu Si-ven duó öt szettben legyőzte a címvédőként indult japán Josimura Maharu, Isikava Kaszumi kettőst.

A játékosok show-elemekkel színesített bevonulása után a harmadik helyen kiemelt kínaiak kezdték jobban a találkozót. Hszü Hszint sokan a világ legjobb párosjátékosának tartják - kilenc vb-címe közül négyet ebben a műfajban szerzett -, és az első szettben többször is bizonyította, hogy miért. Agresszív és látványos ütésekkel szórakoztatta a mintegy kétezer fős közönséget, s társával könnyedén nyerték a nyitó játszmát. A folytatásban úgy tűnt, magára talál a nyolcaddöntőben a Szudi Ádám, Pergel Szandra párost búcsúztató címvédő, de végül az 5-1-es vezetés is kevésnek bizonyult az egyenlítéshez, ehelyett fordítottak a kínaiak, és megduplázták szettelőnyüket. 

A győztes kínai Hszü Hszin és Liu Si-ven a vegyes páros döntőjének eredményhirdetésénForrás: MTI/Illyés Tibor

A japánok a harmadik felvonást is jobban kezdték, de ebben is majdnem pórul jártak, ugyanis hiába vezettek 8-1-re, majd 10-4-re is, a rivális felzárkózott, 10-9 lett, végül a japánoknak a hatodik szettlabdájukat sikerült csak értékesíteniük. A negyedik játszmában aztán Hszü és Liu húzott el 6-1-re, s végig vezetve meg is nyerték ezt a játékrészt, majd hiába próbált meg mindent az ellenfél - Josimura például kétszer is a háta mögül adta vissza a labdát -, lendületből "behúzták" a következő szettet is, így övék lett a világbajnoki cím.

Liu Si-ven - aki harmadik vb-aranyát nyerte párosban - eredményes napot zárt, korábban ugyanis a világelsőt legyőzve bejutott a döntőbe női egyesben.

vegyes páros, döntő:
Hszü Hszin, Liu Si-ven (kínai, 3.) - Josimura Maharu, Isikava Kaszumi (japán, 2.) 4-1 (5, 8, -9, 9, 4)
A bronzérmet a Patrick Franziska, Petrissa Solja német és a Fan Csen-tung, Ting Ning kínai duó szerezte.