Társoldalunk:

Egy nap után rúgták ki az amerikai sport legkényesebb állásából

2019.05.02. 07:58

Az Egyesült Államok Tornaszövetsége egy nappal azt követően, hogy felvette, már ki is rúgta Edward Nymant, a szervezet új (immár régi) főorvosát. A szövetség nem indokolt, és további érdekesség, hogy tavaly augusztus óta ő harmadik vezető beosztású tisztviselő, aki egy hetet sem töltött el új állásában.

A riói olimpia nagyszerű eredményei (4 arany-, 6 ezüst- és 2 bronzérem) csak a botrányoktól hangos az amerikai tornaszövetség. Különösen a Larry Nassar-ügy rázta meg a szervezetet, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a főorvos évtizedeken át molesztálta, szexuálisan zaklatta és zsarolta a tornászlányokat. Nasszart azóta többszörös életfogytiglanra ítélték, a szövetség komplett vezetése távozott, de normális működés korántsem állt helyre.

Ennek a legfrissebb példája, hogy egy nappal azt követően, hogy kinevezték, már el is küldték az új főorvost, Edward Nymant.

Nem tartott sokáig:

A tornaszövetség csupán annyival indokolta a váratlan döntést, hogy "összeférhetetlenség" áll fenn, az ügy személyes jellege miatt pedig semmilyen bővebb tájékoztatást nem adtak. A USA Today című napilag szerint azonban az állhat a háttérben, hogy számos tornász nehezményezte, hogy a történtek után őket semmilyen szinten nem vonták be az új főorvos kiválasztásába.

Augusztus, a szövetség teljes korábbi vezetőségének lemondása óta Nyman a harmadik olyan vezető beosztású munkatárs, aki egy hetet sem tudott eltölteni új állásában a szövetségben. Az egyébként is csak ideiglenesen kinevezett igazgatót (CEO), Mary Bonót négy nap után hívták vissza, míg a kiemelt sportolók fejlesztésének koordinálásával megbízott Mary Lee Tracyt három nap után szólították fel távozásra. 

Nyman elbocsátása tovább erodálja a jelenlegi igazgató, Li Li Leung hitelét, akinek egy hete azért kellett bocsánatot kérnie, mert, ha árnyaltan is, de mentegette Nassart.