Társoldalunk:

Világsztárok csapnak össze a FINA legújabb sorozatában a Duna Arénában

2019.05.07. 14:40

Egészen egyedülálló úszóhétvége vár ránk május 11-12-én: a Duna Arénában rendezett vadonat új FINA Champions Swim Series viadalon a világ legjobbjai közül több mint százan mérik össze erejüket egy különleges versenyen, amelyen több magyar klasszisnak, Hosszú Katinkának, Jakabos Zsuzsának, Kapás Boglárkának, Késely Ajnának, Burián Katának, Békési Eszternek, Bernek Péternek, Cseh Lászlónak, Kozma Dominiknek és Milák Kristófnak is szurkolhatunk.

A Nemzetközi Úszószövetség több mint hárommillió dolláros összdíjazású meghívásos bajnoki sorozatában a budapesti viadal az egyetlen európai állomás. A hölgyeknél például az összesített világranglista első nyolc helyezettje egyaránt rajtkőre áll (köztük a négy számban is világcsúcstartó svéd Sarah Sjöström), és itt lesz az ötszörös világbajnok olasz Federica Pellegrini is. A férfiaknál is hasonlóan erős a mezőny a négyszeres olimpiai bajnok amerikai Matt Greverstől a 200-tól 1500 méterig minden létező gyorsúszószámban világbajnok és olimpiai bajnok kínai Szun Jangig. De a 200 méteres gyorsúszásban például nincs is olyan induló, akinek ne lenne legalább egy világbajnoki aranyérme.

Sarah Sjöström is ott lesz a budapesti elitversenyenForrás: AFP/Odd Andersen

Az pedig nem lehet kérdés, hogy ahol a világ legjobb úszói gyűlnek össze, ott magyaroknak is lenniük kell. A minden szempontból hazai pályának számító Duna Arénában a háromszoros olimpiai, hétszeres világ- és tizennégyszeres Európa-bajnok Hosszú Katinka például négy számban (100 és 200 m hát, 200 pillangó, 200 vegyes) is rajtkőre áll a hétvége során, utóbbiban világcsúcstartóként és világbajnoki címvédőként – éppen abban az uszodában, ahol lassan két éve vb-aranyérmes lett. Ugyanebben a számban indul az idei év 5. legjobb idejével büszkélkedő Jakabos Zsuzsanna is. Mellettük a háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok, tizenötszörös ifjúsági Európa-bajnok Késely Ajnáért szoríthatunk, aki a szombati versenynapon 400 gyorson indul, méghozzá nem akármilyen esélyekkel, hiszen ebben a számban vezeti a világranglistát. 200 pillangón Hosszú Kapás Boglárkával is összecsap az országos bajnokság "visszavágójaként".

A mezőny legfiatalabb tagja a 17 éves Békési Eszter lesz, aki alig egy hónapja magyar bajnok lett 100 és 200 méteres mellúszásban is. Budapesten 200 méteren szorongathatja meg a világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes orosz Julija Jefimovát, valamint két amerikai klasszist, Molly Hannist és Katie Meilit.

Hosszú Katinka egyébként kiválóan szerepelt az Úszó Bajnokok Ligája első, a kínai Kantonban rendezett versenyén: három aranyat és egy bronzérmet szerzett a hétvégén, ami remek előjel a budapesti forduló előtt.

Nagyon élveztem a futamokat, úszás közben még a zenét is hallottam, ami igazán jó volt. A verseny körüli szórakoztató programok is klasszak, nekünk pedig a legjobbunkat kell nyújtanunk melléjük a medencében – mondta Hosszú.

A 200 méteres vegyesúszást a világ idei második legjobb idejével (2:08.72) nyerte meg, amivel csak azért nem lépett előre a világranglistán, mert a legjobb idő is az övé.

Hosszú Katinkának minden szempontból hazainak számít a budapesti "BL-állomás"Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

Hosszú a 200 méteres hátúszásban is remekelt: ottani aranyérmes ideje (2:09.05) a harmadik legjobb idén a világon, ami azt jelenti, hogy a Duna Arénában a lehető legerősebb versenyre van kilátás. Az ellenfelei ugyanis a világranglista-vezető olasz Margherita Panziera, és a rangsorban második Burián Kata lesznek – vagyis az aktuálisan legjobb három versenyző áll majd rajtkőre ezen a távon, kiegészülve a szám világbajnoki címvédőjével, az ausztrál Emily Seebohmmal.

Hosszú Kantonban megnyerte a 400 méteres gyorsúszást is, hatalmas hajrában előzve meg a kínai Li Ping-csiét, a 200 pillangón pedig harmadik lett. Iron Ladyhez méltó módon egyébként az első versenynapon két óra alatt öt számban is rajtkőre állt: az előbbiek mellett 200 pillangón és 100 háton negyedikként, a 4x100-as mix gyorsváltóval (amelyben fiúk és lányok közösen indulnak) másodikként zárt. A második napon emellett megnyerte a 200 hátat és a 200 vegyest, és tagja volt a negyedikként célba ért 4x100-as mix vegyesváltónak is.

„Nem is számítottam rá, hogy győzni tudok 400 gyorson, de nagyon feldobott a dolog, mert 2016 óta ez a második legjobb időm ezen a távon, és az egyéni csúcsomhoz is nagyon közel van – mondta Hosszú, aki egyébként a majd Budapesten is vízbe ugró svéd Sarah Sjöström mögött a verseny második legeredményesebb úszója lett. – Nem is a győzelem vagy a helyezések fontosak a számomra, hanem maga a versenyzés: számos futamon elindultam és mindent beleadtam. Ez pedig talán ösztönzi a többi úszót is, szurkolókat hoz, és növeli a sportág népszerűségét, és magának az úszásnak és az úszóknak is több bevételt hozhat.

A fiúknál Milák Kristóf várja világranglista-vezetőként a 200 méteres pillangóúszást, amelyben az egyik ellenfele Cseh László lesz – a hatszoros olimpiai érmes úszónak ezen a távon egy ezüstérem a rosszabbik eredménye a legutóbbi két világbajnokságról. Ráadásul velük egy futamban indul szombaton a tiszteletbeli magyarnak számító, hozzánk edzeni és versenyezni is szinte hazajáró dél-afrikai klasszis, Chad LeClos is, aki két éve Budapesten világbajnok lett ebben a számban, majd ők hárman másnap 100 pillangón rendeznek egy visszavágót – az sem akármilyen látványosság lesz!

Milák Kristóf újabb aranyra pályázik BudapestenForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Gustavo Ortiz

Le Clos 200 méter gyorson is összecsap egy magyarral, ahol a világranglista második helyén álló Kozma Dominik lesz az ellenfele. 400 gyorson is szoríthatunk magyar versenyzőnek, ebben a számban Bernek Péter ugrik majd vízbe.

De az egész viadal parádés szórakozásnak ígérkezik, elvégre a sportolókkal ellentétben – akik néha azért kidugják a fejüket a vízből – a nézőknek lélegzetvételnyi szünet sem jut majd: a 28 ország összesen 109 úszója a két este folyamán két-két óra alatt 14-14 versenyszámban mérkőzik meg. A vadonatúj, látványos versenyrendszerben minden futamban négyen csobbannak vízbe a világ legjobbjai közül a győzelemért, a dicsőségért és a pénzdíjakért – alighanem elképesztő hangulatban.

(X)
Ha már a szurkolók szóba kerültek, a FINA Champions Swim Series „Úszó Bajnokok Ligája" második, budpaesti állomására a jegyek már kaphatóak a www.uszobajnokok.hu internetes oldalon, méghozzá május 11-ére és 12-ére egyaránt három árkategóriában, 1000, 2900 és 4900 forintért. Ugyanitt bővebb információk is találhatók a versenyről.