Vágólapra másolva!
Május második hétvégéjén Szolnokon rendezik az első kajak–kenu rangsoroló versenyt, amelyen a szövetségi kapitány képet kaphat arról, hogy a minszki Európa-bajnokságra és a szegedi világbajnokságra készülő magyar válogatott tagjai milyen erőállapotban vannak. Hüttner Csaba az Origónak elmondta, hogy a hétvégi versenyen még nem vár csúcsformát a keret legjobbjaitól, mert két hét múlva, az első válogatón kell mindenkinek csúcsformában lennie.

A magyar kajak–kenu válogatott tagjainak kulcsfontosságú a 2019-es év, ugyanis augusztus 21. és 25. között Szegeden rendezik az olimpiai kvalifikációs világbajnokságot. Hüttner Csaba szövetségi kapitány az év elején arról beszélt, hogy idén nem az érmek megszerzése a válogatott fő célja, hanem az, hogy minél több kvótát szerezzünk a 2020-as tokiói olimpiára.

Remélem, hogy idén én is fogok szerezni kvótát, mert az már egy óriási pozitív visszajelzés lenne a jövő évi tokiói olimpiára nézve" – mondta az Origónak Csipes Tamara, aki 2016-ban olimpiai aranyérmet nyert a női kajaknégyes tagjaként Rióban.

A Medveczky Erika és Csipes Tamara párosa várhatóan idén is bombaerős lesz Forrás: Szalmás Péter/Magyar Kajak-Kenu Szövetség

A válogatott tagjai minden támogatást megkaptak a szövetségtől. Tavasszal tökéletes körülmények között, melegvízi edzőtáborban készülhettek Dél-Afrikában. Hazaérkezésük óta pedig Szolnokon készülnek a kajak–kenu szakág legjobbjai.

„Amióta hazajöttünk Dél-Afrikából, tökéletes volt az időjárásunk, azonban az utóbbi napokban sokszor volt szél és eső.

Szerencsére a felkészülést sikerült sérülések és betegségek nélkül végigcsinálnunk, úgyhogy összességében nincs miért panaszkodnunk. Lassan célegyenesbe kerülünk. Jön a rangsoroló verseny, ahol a versenyzők fel tudják mérni, hogy állnak az első válogató előtt két héttel – nyilatkozta az Origónak Hüttner Csaba szövetségi kapitány. Hangsúlyozta, hogy a hétvégi válogatón még nem vár csúcsformát a keret legjobbjaitól.

Hüttner Csaba, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya Fotó: Polyák Attila - Origo

Ez egy tájékoztató verseny.

Persze itt is ki kell jönnie annak, hogy ki van nagyon jó állapotban".

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség tájékoztatóból kiderül, hogy a hétvégi rangsorolónak két nagy hiányzója Kozák Danuta, és a nagy visszatérésre készülő Szabó Gabriella. Az ötszörös és a háromszoros olimpiai bajnok távollétében is olimpiai- és világbajnokok sora áll rajthoz szombaton és vasárnap. Az egyik legfontosabb számban, 500 egyesben így is pazar mezőny várható: Kárász Anna, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina, Medveczky Erika, Bodonyi Dóra és Lucz Dóra is elindul, a fiatal tehetségekről nem is beszélve.

Szabó Gabriella és Kozák Danuta is kihagyja a hétvégi rangsorolót Forrás: MTI/Kovács Tamás

Női kajakosaink a világ legjobbjainak számítanak, azonban a férfiak mezőnyében akadnak kérdőjelek. A vb-bronzérmes kajaknégyes egységben is megüresedett egy hely, ugyanis márciusban egy születési rendellenesség miatt szívműtéten esett át Molnár Péter, ezért kihagyja az idei szezont, így a szegedi világbajnokságot is. Szerencsére csak rutin beavatkozásról van szó, amire azért volt szükség, hogy a 33 éves vb- és Eb-bronzérmes kajakos megvalósíthassa élete álmát: az olimpiai éremszerzést.

„Több esélyes is van a helyére (korábban Birkás Balázs és Kopasz Bálint is elmondta, hogy az idei szezonban szeretne bekerülni a négyeshajóba – a szerk.), de ez

– folytatta a szövetségi kapitány, aki korábban megjegyezte, hogy Molnár kiesésével a bronzérmes kajaknégyes másik három tagjának, Tótka Sándornak, Dudás Miklósnak és Kuli Istvánnak sincs bérelt helye.

A 200 méteres távon a legutóbbi két világbajnokságon is diadalmaskodó Birkás Balázs–Balaska Márk kettős a rövidebb távon ismét összeülhet, de 500 méteren már korántsem biztos. A szintén kétszeres vb-győztes Balaska Márk a kétéves eltiltása után visszatérő Dombvári Bencével alkothat duót, edzésen már többször próbálkoztak, de egyelőre még nem dőlt el, hogy ki kivel fog párost menni 500-on. A szövetség honlapján az olvasható, hogy a Tótka Sándor–Birkás Balázs és a Nádas Bence–Kuli István kettősnek is van realitása.

Kárász Anna és Kozák Danuta párosban aranyérmet nyertek a 2018-as világbajnokságon Forrás: MTI/Kovács Tamás

A háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriellának tavaly nem sikerült a visszatérés, de idén újra korábbi edzőjével, Tóth Lászlóval dolgozik, és az a célja, beülhessen Kozák Danuta mögé a pároshajóba, hogy a riói olimpiai aranyérem után 2020-ban Tokióban is együtt élhessék át a csodát. Azonban ez korántsem ilyen egyszerű, ugyanis Kozák Danuta a 2018-as portugáliai világbajnokságon aranyérmet nyert Kárász Annával, aki szintén szeretne az ötszörös olimpiai bajnokkal vízre szállni.

„Egyelőre senki nem tudja, milyen állapotban van Szabó Gabriella. Az első válogatón fog kiderülni, hogyan tudja megvalósítani mindazt, amit a téli alapozás alatt beletett a felkészülésébe.

– tette hozzá a kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya.

Hüttner Csaba úgy véli, a Kozák Danuta–Kárász Anna kettős szétültetését egyelőre semmi nem indokolja, de ugyanez a helyzet a portugáliai vb-n 1000 méteren aranyérmes Medveczky Erika–Csipes Tamara duóval.

A szintén világbajnok Bodonyi Dóra az ifjúsági vb-győztes Gazsó Dorkával vághat neki a szezonnak.

A női kenu szakágban a Balla Virág–Devecseriné Takács Kincső duó legyőzhetetlennek tűnik. Őket a Nagy Bianka–Molnár Csenge és a Kisbán Zsófia–Bragato Giada páros próbálhatja megelőzni, míg a világ- és Európa-bajnok Lakatos Zsanettnél egyelőre az egyes élvez előnyt.

Balla Virág és Takács Kincső párosában mindig benne van az éremszerzés Fotó: Szabó Gábor - Origo

Férfi kenusaink nem szereztek érmet a 2018-as portugáliai világbajnokságon. A szövetségi kapitány azt mondta, radikális változtatásokra van szükség a férfi szakágban. Az év elején a szövetség elindított egy programot nyolc olyan versenyzővel, akik potenciálisan résztvevői lehetnek a szegedi világbajnokságnak vagy akár az olimpiának is.

Vécsi Viktor szövetségi vezetőedző szerint jó úton indult el a magyar férfi kenu a központosított edzőtáborokkal, de csak a következő napokban, hetekben dől el az, hogy milyen párosokkal vághatunk neki a nemzetközi versenyeknek.

Már szinte mindenki ment mindenkivel vagy menni fog a Korisánszky Dávid, Fekete Ádám, Kiss Tamás, Bodonyi András négyesből, és várhatóan elindul a tájékoztatón a Hajdu Jonatán–Mike Róbert kettős is.

Bodonyi András az egyik legtehetségesebb férfi kenus Forrás: MTI/Kovács Tamás

Amíg legjobb versenyzőink a melegvízi övezetben lapátoltak, addig a Kajak–Kenu Szövetség és a sportág legendái elkezdték népszerűsíteni az augusztusi hazai rendezésű világbajnokságot. Február végén elindult a szeged2019.com honlap, ezzel együtt a jegyértékesítés megkezdését jelző jelképes piros gombot három korábbi olimpiai bajnok, Kőbán Rita, Gyulay Zsolt és Vajda Attila nyomta meg.

Áprilisban a maty-éri kajak-kenu és evezős pályát is bejárhattuk, ahol folyamatosan zajlanak az építési munkálatok. A sportág berkein belül már most is a szegedit tartják világ legjobb pályájának, de az átalakításoknak köszönhetően garantált, hogy a szegedi lesz minden idők leglátványosabb világbajnoksága.

Dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, és Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu szövetség elnöke szemlézi a Szgeden zajló munkálatokat Fotó: Mudra László - Origo

A világbajnokságra vezető út első állomása a május 11. és 12. között sorra kerül szolnoki rangsoroló verseny, amelyen Hüttner Csaba szövetségi kapitány képet alkothat arról, hogy kikre érdemes építenie az idei szezonban.

A szolnoki rangsoroló alakulást élőben ide kattintva lehet követni.