Vágólapra másolva!
Hétvégén egy teljesen új esemény költözik a Duna Arénába, az úszóvilág elitje ugrik medencébe a FINA Champions Swim Series második állomásán. Az esemény sajtótájékoztatóján a FINA elnöke, Julio Maglione, igazgatója, Cornel Marculescu, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Wladár Sándor, valamint Hosszú Katinka, Milák Kristóf, Sarah Sjöström, Emily Seebohm, Chad Le Clos és Nicholas Santos beszélt arról, mit vár a versenytől, és milyen voltak az eddigi tapasztalatok.

Csak néhány adat, mennyire nívós lesz a szombaton és vasárnap megrendezett verseny a Duna Arénában: 68 versenyző érkezik 23 országból, köztük 13 olimpiai és 21 világbajnok. Összesen 67 olimpiai és 175 világbajnoki érmet gyűjtöttek azok az úszók, akik egymással fognak megmérkőzni a FINA teljesen új, Úszó Bajnokok Ligája sorozatának második állomásán, amely egyébként az első (és idei egyetlen) európai forduló.

A sajtótájékoztatót a FINA elnöke, Julio Maglione kezdte:

A sport és a szórakoztatás ötvözetét szeretnénk új szintre emelni. Örülünk, hogy már a kantoni forduló után a versenyzők elégedettségéről beszélhetünk. Szeretném megköszönni a magyar kormánynak és Orbán Viktor miniszterelnök úrnak, Budapest városának, valamint Wladár Sándor elnök úrnak, hogy továbbra is elkötelezik magukat az úszás mellett. A 2017-es vizes-vb minden idők egyik legjobb világbajnoksága volt, mindig szívesen fogunk rá visszaemlékezni."

Julio Maglione szép emlékeket őriz a két évvel ezelőtti budapesti vizes világbajnokságról Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Martin Schutt

Cornel Marculescu a sorozat céljáról, létrejöttéről beszélt:
"Szeretnénk megmutatni a világnak, hogy az úszás nemcsak a medencében zajlik, hanem azt is, hogy szórakoztató lehet mindenkinek.

A Champions Swim Seriesnek ez a célja, vonzóvá tenni ezeket az eseményeket.

Továbbá a versenyzők marketingértékét növelnénk, ismertebbé tennénk őket. Ez az első évad, de mindenképp folytatjuk és tanulni, fejlődni fogunk folyamatosan, akár állomásról állomásra. Szeretném megköszönni, hogy a világ egyik legjobb létesítménye, a Duna Aréna vendégül látja a sorozatot.

Wladár Sándor kiemelte, hogy mindig is kiállt amellett, hogy az úszók több pénzt keressenek, szerinte ez a verseny tökéletes alkalom erre, és nagyon örül, hogy a sportág idén professzionális szintre lépett.

Hosszú Katinka is élharcosa volt az úszás reformjának:

Hosszú Katinka hazai pályán versenyezhet az Úszó Bajnokok Ligája második állomásán Forrás: MTI/Kovács Tamás

A világklasszis svéd úszó, Sarah Sjöström jó emlékekkel tért vissza a Duna Arénába:

Jól éreztem magam Kínában, jó volt megint együtt úszni és versenyezni a többiekkel. Tudom, hogy Budapesten nagyon szeretik az úszást, biztosan jó lesz a hangulat. Jó emlékeim vannak innen, hiszen két éve három világbajnoki aranyat nyertem, és úsztam két világcsúcsot. Szeretnék ismét jó eredményt elérni, habár a felkészülésnek éppen a közepén vagyok jelenleg.

A dél-afrikai Chad Le Clos szinte hazajár már Budapestre:

Emily Seebohm egyedüli ausztrálként indul a budapesti versenyen, mert honfitársai a hazai, világbajnoki válogatókra készülnek, ő viszont együtt edzőtáborozott Le Clos-val és Sjöströmmel. Mint elmondta, a kínai versenyen ételmérgezést kapott, de már jól van, és készen áll a versenyre, a Katinka elleni úszást pedig különösen várja a közönség miatt.

Milák Kristóf szeretne egy jót versenyezni Forrás: Derencsényi István

Nicholas Santosnak is jó emlékei vannak a Duna Arénáról, hiszen két éve ezüstérmet nyert, ezzel akkor 37 évesen ő lett minden idők legidőseb vb-érmese, tavaly pedig rövidpályás világcsúcsot úszott itt. Mint mondta, szereti ezt a gyors medencét, és szeretne most is minél jobb időt úszni, főleg a kantoninál jobbat.

Milák Kristóf a Duna Arénában nyert ezüstéremmel robbant be a köztudatba, de ő már gyakorlatilag el is felejtette, hiszen minden nap itt edz:

A Champions Swim Series szombati és vasárnapi programja is 20.00-kor kezdődik a Duna Arénában, ahol összesen 30 számban mérik össze erejüket a világ legjobb úszói.