Társoldalunk:

A Giro már két nappal a rajt előtt is ezreket mozgatott meg Bolognában

2019.05.10. 14:06

Május 11-én, szombaton rajtol a 102. Giro d'Italia kerékpáros körveseny. A világ 187 országában közvetített sporteseményt tízezrek követik majd az utak mentén, de már a csütörtök késő esti csapatbemutató is adott némi hangulatfestést az előttünk álló három hétre.

Miután a 103. Giro 2020 májusában Budapestről fog elrajtolni, érdemes volt egy amolyan tanulmányútra kiruccanni Emilia Romagna tartomány központjába, hogy megnézzük, mire is számíthatnak a kerékpársport magyar szerelmesei jövő ilyenkor. Nos, röviden: minden jóra! Persze más Olaszországban megszervezni egy ilyen programot, ahol a kerékpáros a nemzet sportja, a bringások pedig valóságos héroszok, akiknek áhítattal ejtik ki a nevét. A város egyik patinás éttermének idős tulajdonosa is párás szemmel mutatta meg, hogy a falakat díszítő több száz fotó között kiemelt helyen van nem csak a közelmúlt hősének, Mario Cipollininek a portréja, de a kerékpározás Parnasszusán feszítő olyan nagyságoké is, mint a háromszoros győztes, Gino Bartali, vagy az ötszörös bajnok Fausto Coppi. 

Fent Bartali, lent CoppiForrás: Origo

A Piazza Maggiorén kora délutánra már felállították a színpadot, elkerítették a fontos vendégek számára kijelölt VIP-szektort, a pódiumon pedig javában gyakoroltak az esti műsor fellépői. És voltak, akik már négy óra tájban elfoglalták az első sorokat, holott maga a műsor, az idei Girón induló 22 csapat egyenkénti ünnepélyes felvonultatása csak 21.30-ra volt kiírva. De mit zavar ez bárkit, ha egész nap rózsaszín pólóval, régi vágású biciklissapkával, netán teljes bringás szerelésbe öltözve feszít a napsütésben?

A korán érkezők jutalma az első sorForrás: Origo

A szép nagy térre telt házat vártak a szervezők, és nem is kellett csalódniuk, este fél tízre kellemesen megtelt a városháza és a dóm közötti Piazza Maggiore, szerény becsléseink szerint lehettek úgy öt-hatezren. Az egyetlen, de megmagyarázható furcsaság az volt, hogy hiába tartották az év bringás eseményét, kerékpárral nem lehetett bemenni a kordonokkal körbevett területre. Jelentős számban vonultak fel a rendfenntartók is, nem mintha rendbontástól kellett volna tartani.

Nem sok dolguk akadt a rendőröknekForrás: Origo

A program maga csöppet sem volt mediterrán szervezettségű, éppen ellenkezőleg: feszes volt, pontos volt, mindenki tudta a dolgát. A betétszámokat - akrobaták, modern balett-táncosok, a Le Farfalle névre keresztelt olasz olimpiai ritmikus gimnasztika-válogatott - nem húzták el, és még a zene is klassz volt (AC/DC, Guns'n Roses, Linkin Park, The Killers, Bloc Party). Mindenki megkapta a maga három percét, ahogy a csapatok sem töltöttek több időt a színpadon. Az ekkorra már igencsak hűvösre forduló időben nem is volt kedvük sokkal többet ott ácsorogni a versenyszerelésben, úgyhogy ilyen interjúkat hallhattunk: 
- Hogy sikerült a felkészülésed?
- Jól.
- Várod már a rajtot?
- Igen.
- Mi a célod az idei Girón?
- Két szakaszt nyerni.

Egyedül a két közönségkedvenc, a Girót közismerten nagyon kedvelő 2017-es győztes, holland Tom Dumoulin, valamint a legnagyobb hazai sztár, a kétszeres összetett győztes (2013, 2016), Vincenzo Nibali tette meg azt a szívességet, hogy összetett mondatokban válaszolt az erejüket megfeszítve kérdező műsorvezetőknek. 

Nem lehet mondani, hogy nem örültek Nibalinak:

Az ígért 23 óra előtt öt perccel az utolsó csapat, a Bahrein-Merida is levonult a színpadról, a tér pedig percek alatt kiürült, a Nibalival felálló csapat pedig három perc múlva már a Via Independenzán száguldott rendőri felvezetéssel. 

Mi pedig elképzeltük, hogy milyen jól mutatna majd ez a parti, mondjuk a Hősök terén.