London 2012: újabb két olimpiai doppingvétkes

148073276 Horizontal, Meline Daluzjan
Meline Daluzjan megbukott a doppingellenőrzésen
Vágólapra másolva!
Két újabb korábbi sportolót értek doppingoláson azoknak a mintáknak az újratesztelésekor, amelyeket még a 2012-es olimpián vettek le a londoni játékok szereplőitől.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) - hosszas vizsgálódás után - pénteken jelentette be, hogy az új tudományos módszerrel ismételt analízisnek alávetett vizsgálati anyag pozitívnak bizonyult két női versenyző, a lett atléta Ineta Radevica és az örmény súlyemelő Meline Daluzjan esetében egyaránt. Mindkettő anabolikus szteroid - előbbi oxandrolon, utóbbi sztanozolol - használatával bukott le.

Meline Daluzjan megbukott a doppingellenőrzésen Forrás: AFP/Yuri Cortez

Az időközben már egyformán visszavonult doppingvétkesek közül Radevica negyedik lett távolugrásban, amelynek londoni indulói közül korábban már kettőt - az orosz Anna Nazarovát és a fehérorosz Nasztaszja Mironcsik-Ivanovát - szintén diszkvalifikáltak utólag szteroidhasználat miatt.

A 37 éves Radevica tavaly novemberben lemondott a Lett Atlétikai Szövetség elnöki posztjáról, egy nappal azután, hogy kiderült, megbukott a 2012-es londoni olimpián adott mintájával, s ideiglenesen felfüggesztették. A távolugró 2010-ben Európa-bajnokságot, 2011-ben pedig világbajnoki ezüstérmet nyert, a londoni játékokon pedig 6,88 méterrel végzett a negyedik helyen, mindössze egy centiméterrel lemaradva a dobogóról. Az olimpia után jelentette be visszavonulását.

A 31 Meline Daluzjan, aki vb-n két bronzot, Európa-bajnokságon pedig két aranyat és egy ezüstöt gyűjtött, Londonban a 69 kg-os kategóriában lökésben kiesett, így nem volt összetett eredménye.