Társoldalunk:

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség elutasítja a 16 milliós orosz ajánlatot

2019.05.16. 22:36

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) megbízott elnöke csütörtökön elárulta, hogy a végrehajtó bizottság el fogja utasítani orosz tagja, Umar Kremlev 16 millió dolláros ajánlatát, amellyel az üzletember rendezte volna a szövetség tartozásait.

Az orosz szövetség főtitkáraként is dolgozó Kremlev márciusban ajánlotta fel, hogy kifizeti az AIBA adósságát, és további öt évig biztosítja működésének költségeit, amennyiben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem zárja ki a tokiói olimpiáról a szövetséget. Erről levelet küldött Thomas Bach NOB-elnöknek és Nenad Lalovicnak, a NOB AIBA-t vizsgáló bizottságának vezetőjéhez is, a napokban pedig határozottan kijelentette, hogy az összeg magánforrásból áll rendelkezésre, az orosz kormánynak nincs köze hozzá.

Az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz többek között ennek kapcsán beszélt az AIBA ideiglenes elnökével, Mohamed Moustahsanéval, aki megerősítette, hogy a végrehajtó bizottság szombati ülésén tárgyal a felajánlásról, ám el fogja utasítani azt. A márciusban megbízott sportvezető szerint a szövetség az utóbbi időszakban tett erőfeszítéseinek köszönhetően stabilizálta pénzügyi helyzetét és sikerült adósságai nagy részét átütemeznie 4-5 évre.

"Az AIBA pénzügyileg jobb helyzetben lesz Kremlev úr ajánlata nélkül" - jegyezte meg Moustahsane, hozzátéve, hogy Kremlev szerinte segíteni szeretne az AIBA-n, s a szövetség köszöni ezt, de az a legjobb, ha hagyományos módon, hosszú távú programokkal állítják helyre a gazdálkodást.

Umar Kremlev, az Orosz Ökölvívó Szövetség főtitkáraForrás: Sputnik/Nina Zotina

A végrehajtó bizottság szombaton nem csupán a felajánlásról tárgyal, ülésének legfontosabb részét az AIBA jelenlegi helyzetének elemzése teszi majd ki, illetve az, hogy a tagok megvitassák és szavazzanak arról, mit tegyenek a NOB AIBA-val kapcsolatos jövő heti jelentését és döntését követően.

Az AIBA nagyon nehéz helyzetben van, a NOB ugyanis tavaly novemberben - hosszú hónapok vitája után - befagyasztotta kapcsolatát a szervezettel, miután a bokszszövetség az addigi ideiglenes elnököt, az üzbég Gafur Rahimovot választotta vezetőjének, akit az Egyesült Államokban szervezett bűnözésben való részvétellel gyanúsítanak. A NOB a döntéssel felfüggesztette az AIBA-nak szánt pénzek kifizetését, s azóta a szövetség nem használhatja az olimpiai ötkarikát és a 2020-as nyári játékok emblémáját. Az AIBA nem lehet kapcsolatban a tokiói olimpia szervezőivel, a jegyeladásokat sem intézheti a sportág versenyeire, sőt a kvalifikációs rendszert sem határozhatja meg, nem tervezhet tesztversenyt a japán fővárosba és az olimpiai bokszprogramot sem alakíthatja ki.

A NOB ezt követően bizottságot állított fel az AIBA ügyeinek, s helyzetének kivizsgálására, és ennek a testületnek a jelentését hozzák nyilvánosságra jövő szerdán, amikor az is eldől, hogy a tokiói olimpia boksztornáját megrendezheti-e az AIBA, vagy kizárják a szövetséget a játékokról.

Thomas Bach közel két hete tett nyilatkozata alapján a kizárásra van nagyobb esély, ugyanis a NOB első embere arról beszélt, hogy szerinte nem jelentene megoldhatatlan problémát gyorsan felállítani egy új, az AIBA-t helyettesítő szövetséget, mely levezényelné a bokszversenyeket Tokióban.