Hatodik a férfi, nyolcadik a női párbajtőrcsapat a világkupaversenyen

Vuhszi, 2018. július 22. Kun Anna (j) és az olasz Maria Navarria a vívó világbajnokság női párbajtőr versenyében a kínai Vuhsziben 2018. július 22-én. (MTI/EPA/Aleksandar Plavevski)
Vágólapra másolva!
A magyar férfi párbajtőr-válogatott a hatodik helyen végzett Párizsban, a női csapat pedig nyolcadik lett Dubajban vasárnap az olimpiai kvalifikációs sorozatba tartozó világkupa-versenyen.

A Bányai Zsombor, Berta Dániel, Rédli András, Siklósi Gergely összeállítású együttes a 41 gárdát felvonultató hatalmas mezőnyben a 32 között kezdte szereplését, mégpedig a belgák elleni könnyed 45-19-es győzelemmel. Ezt követte a lengyelekkel szembeni 45-31-es siker, a negyeddöntőben viszont a franciák 45-35-re legyőzték a magyarokat úgy, hogy hét asszón keresztül szoros volt az állás, a hazaiak az utolsó kettőben léptek el. Az 5-8. helyekért rendezett mérkőzéseken a magyar válogatott előbb 38-32-re nyert az izraeliek ellen, majd egyetlen tussal, 35-34-re kikapott a japánoktól.

A magyar válogatott célja, hogy csapatként szerezzen kvótát az olimpiára, mert akkor egyéniben is indulhat három vívó. Ehhez az egyéves kvalifikációs időszakban az első négy között kell végezni, illetve további négy csapat regionális eloszlásban kerül a nyolcas mezőnybe.

A magyarok a párizsi eredményükkel a negyedikről a hatodik helyre csúsztak vissza a világranglistán.

A női párbajtőrözők az Egyesült Arab Emírségekben versenyeztek, ahol a magyarok úgy végeztek a nyolcadik helyen a 29 csapatos mezőnyben, hogy - a hazai szövetség beszámolója szerint - a nyolcadöntőben bravúros győzelmet arattak a franciák felett. A Budai Dorina, Kun Anna, Muhari Eszter, Nagy Kinga alkotta csapat előbb 45-37-re verte a brazilokat, majd 38-33-ra az esélyesebb franciákat.

Ezután viszont három vereség következett: a negyeddöntőben a kínaiak 45-33-ra bizonyultak jobbnak, az 5-8. helyért rendezett programban pedig a dél-koreaiak 45-38-ra, végül az észtek 45-40-re.

A negyeddöntőbe kerülés jó eredménynek számít a nemzetközi rangsorban 12. magyarok számára, de az előrelépéshez jelentősebb bravúrok kellenek majd.

Tőrben egyéni Grand Prix-t rendeztek Sanghajban a férfiak és a nők számára is. A főtáblára egyetlen magyar jutott fel: Kreiss Fanni ott egy asszót nyert, így a legjobb 32 között fejezte be szereplését.

Itt kaphatóak a jegyek

A szervezők a július 15-23. között megrendezésre kerülő budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokság minden döntős versenynapjára 5-6 ezer szurkolót, az eseményre összesen közel 30 ezer nézőt várnak. A jegyek a vb-re már megvásárolhatóak. A selejtezőkre a belépők egységára 1000, a döntőkre 3000-4500 forint.
A jegyeket ide kattintva tudja megvásárolni.