Démare nyerte a Giro keddi szakaszát

Arnaud Démare
Team Groupama-FDJ rider France's Arnaud Demare celebrates as he finished first in the stage ten of the 102nd Giro d'Italia - Tour of Italy - cycle race, 145kms from Ravenna to Modena on May 21, 2019. (Photo by Luk BENIES / AFP)
Vágólapra másolva!
A francia Arnaud Démare nyerte kedden a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny tizedik szakaszát, amelyen az összetett élcsoportja nem változott.

A Ravenna és Modena közötti 145 kilométeres, teljesen sík etap utolsó három kilométerén a spanyol Francisco Ventoso vállalkozott bátor szökésre, ám 800 méterrel a cél előtt befogták. A mezőnyt azonban egy bukás szakította ketté, a sprinterek közül a német bajnok Pascal Ackermann esett el. Az utolsó métereken a győzelemért így egy kisebb csoport hajrázott, ebben a Démare bizonyult leggyorsabbnak az olasz bajnok Elia Vivianit, illetve Ackermann csapat- és honfitársát, Rüdiger Seliget megelőzve.

Mivel a bukás az utolsó három kilométeren belül történt, mindenki a győztesével azonos időt kapott, s ezáltal nem változott az összetett állása. Így az olasz Valerio Conti viselheti a rózsaszín trikót szerdán is, amikor a Carpi és Novi Ligure közötti 206 kilométeres szakasz vár a versenyzőkre.
A mezőny összesen 3578,8 kilométert tesz meg a jövő vasárnapi veronai befutóig.

Eredmények:
10. szakasz, Ravenna-Modena, 145 km:
1. Arnaud Démare (francia, Groupama-FDJ) 3:36:07 óra
2. Elia Viviani (olasz, Deceuninck-Quick Step) azonos idővel
3. Rüdiger Selig (német, Bora-Hansgrohe) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Valerio Conti (olasz, UAE Team Emirates) 39:44:39 óra
2. Primoz Roglic (szlovén, Team Jumbo-Visma) 1:50 perc hátrány
3. Nans Peters (francia, AG2R La Mondiale) 2:21 p h.