Kiss Péter aranyérmet nyert a poznani para kajak-kenu Eb-n

Kiss Péter
Vágólapra másolva!
Kiss Péter fantasztikus versenyzéssel, olimpiai és világbajnokokat megverve, élete első para kajak-kenu Európa-bajnokságán aranyérmet nyert KL1-es kategóriában - számolt be a hazai szövetség hivatalos honlapja.

A mindössze 16 éves magyar sportoló csupán egy éve kezdett el komolyan kajakozni, előtte paraúszó volt, a poznani Európa-bajnokságon pedig egy rendkívül erős mezőnyben tudott győzni.

„Itt volt a riói olimpiai első három helyezettje, valamint az aktuális világbajnok is, és mindannyiukat megelőzte – kezdte a beszámolót Weisz Róbert szövetségi kapitány. – Az előfutamában az olimpiai bajnokot és a világbajnokot is egyaránt nagyon megverte, volt is nagy csodálkozás mindenki részéről. A döntője kevésbé sikerült jól, hiszen beragadt a rajtnál, de egy hajszállal így is megelőzte a mezőnyt. Nagyon örültek a parton a győzelmének, hiszen egy tényleg senki által nem ismert, szemtelenül fiatal versenyző nyert. Mi azért titkon reménykedtünk benne, hogy jó eredményt fog elérni, mert már otthon is nagyon jól ment, és legyőzte a szám olimpiai ezüstérmesét, Suba Robit is."

Kiss Péter (középen) aranyérmet szerzett a KL1-es kategóriában Forrás: kajakkenusport.hu

Weisz Róbert szerint az úszás nagyon jó alapokat adott Kiss Péternek a kajakozáshoz, ehhez jön, hogy remek technikával evez, és kiváló erőben van, ezek hozhatták meg pályafutása első – és remélhetőleg nem utolsó – Európa-bajnoki címét.

Ugyanebben a számban Suba Róbert lecsúszott a dobogóról, a negyedik helyez végzett. A szövetségi kapitány csalódottan vette tudomásul, ennél többet várt az olimpiai ezüstérmestől, de a szegedi világbajnokság előtt talán még jókor jött ez az eredmény. „Ez a mai versenynap megmutatta, hogy az eddigieknél is keményebben kell készülnie, ha dobogóra szeretne állni egy világversenyen" – mondta Weisz Róbert.

A nőknél VL2-ben Varga Katalin ugyancsak a negyedik, míg Molnárné Tóth Julianna az ötödik helyen zárt. A tavalyi világbajnokságon kajakban és kenuban is negyedik Varga Katalin hétfőn kajakban az előfutamból egyből a döntőbe jutott, amelyet kedden délelőtt rendeznek. Kenuban Suba Róbert és Juhász Tamás az előfutamból a keddi középdöntőbe került, akárcsak KL3-ban a nőknél Fehér Annamária és Molnár Nikoletta. A mindössze 18 éves Kiss Erik az előfutamból még kvalifikálta magát a középdöntőbe, de a fináléba már nem jutott be férfi KL3-ban.

Az Eb keddi zárónapján az éremre talán Varga Katalinnak van a legnagyobb esélye, de nem lesz egyszerű dolga, hiszen mind a három versenyző ott lesz a döntőben, aki a tavalyi világbajnokságon megelőzte őt.